Wat was het een geweldige dag! Vandaag, 30 juli, heeft de einddag van Viruskenner 2015 in Indonesië plaatsgevonden. 350 leerlingen van de 4e klas van middelbare school 16 in Surabaya hebben 3 maanden lang gewerkt aan het project en de resultaten waren fantastisch. Van alle 10 klassen, die allen een verschillend virus hebben bestudeerd, zijn de beste groepjes leerlingen uitgekozen om vandaag hun resultaat te presenteren. Klas X-MIA 1 had een interactieve presentatie over dengue en klas X-MIA 2 hield een interessante powerpoint over Ebola. Klas X-MIA 3 toonde een erg goed introductiefilmpje en een animatiefilm over hoe je een hantavirus infectie kan voorkomen. Klas X-MIA 4 speelde een toneelstuk, ondersteund door video’s over hepatitis C. Na een indrukwekkende opening, demonstreerde klas X-MIA 5 hoe mazelen overgebracht kunnen worden van mens op mens. Klas X-MIA 6 vertaalde de kennis over HIV in een aansprekend filmpje en had een prachtige poster gemaakt om te laten zien hoe je HIV infecties kan voorkomen. Klas X-MIA 7 liet een gedetailleerde film zien over de pathogenese van influenza infecties. De volgende groep, klas X-MIA 8, interviewde mensen in Surabaya om het MERS Coronavirus te introduceren en creëerde een interactief lied over hygiëne. Klas X-IIS-2 hield een powerpoint presentatie over het rhinovirus en tenslotte presenteerde klas X-IIS-1 het norovirus, ook met een powerpoint presentatie. Alle groepjes hadden erg hun best gedaan!

Terwijl de jury druk in overleg was, vond de Viruskenner Quiz plaats. De kennis van alle 350 studenten werd getest door een live tweekeuze quiz. Door het omhoog houden van een geel of roze kaartje konden ze laten zien of ze gingen voor antwoord A of B. De leerlingen die de vraag niet goed beantwoordden vielen helaas af en zo bleef er uiteindelijk één leerling over, genaamd Robert. Goed gedaan!

Vervolgens werden de prijzen voor de winnende teams van Viruskenner bekend gemaakt. De derde prijs ging naar klas X-MIA 3! X-MIA 6 kreeg de tweede prijs en was daarmee het groepje met de meest originele presentatie. De eerste prijs voor Viruskenner 2015 in Indonesië was voor klas X-MIA 8, die de presentatie met de beste inhoud hadden laten zien!

Veel dank gaat uit naar het schoolhoofd en het schoolbestuur van SMAN 16, alle leraren die betrokken waren, dr Purwati, dr Musofa, dr Helmi, de mentoren voor de groepen, de jury, MC Jessica en alle leerlingen van de school.

Daarnaast heel veel dank voor de Europese Unie, de afdeling Viroscience (Erasmus MC), stichting Cirion, alle coaches en MC Valery voor dit geslaagde project en de goede resultaten!