Virussen over de hele wereld
Helaas worden elk jaar miljoenen mensen ziek van een virale infectie en velen sterven als gevolg van ernstige virale infecties. Het is belangrijk dat mensen zich hiervan bewust zijn en weten dat de overdracht van virussen grotendeels kan worden verminderd. Dat is het doel van Viruskenner: meer bewustzijn te creëren over virale ziekten en de manier waarop we de overdracht van deze virussen kunnen bestrijden. Veel virussen kunnen nog niet worden genezen, maar wetenschappers en artsen onderzoeken virussen om nieuwe vaccins en antivirale geneesmiddelen te maken. Maar we weten dat preventie de beste strategie is en blijft, waarbij kennis wordt gebruikt als een antivirus!
Zoom in: Virussen
Griep, hepatitis en aids zijn bekende voorbeelden van veel voorkomende infectieziekten in Nederland. Dengue, hantavirus en West-Nijl zijn voorbeelden van virussen die mensen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika infecteren. De impact van een virus is bijna ongelofelijk, gezien zijn ongelofelijk kleine omvang.
Maar wat is een virus precies? Het woord ‘virus’ is in 1899 geïntroduceerd door een Nederlander, de microbioloog Martinus Beijerinck, uit Amsterdam. Maar pas in 1933, toen de eerste elektronenmicroscoop werd gebruikt, konden we virussen zichtbaar maken.
Virussen zijn erg klein: hun diameter varieert van 20 tot 400 nanometer (1 nanometer is een millimeter gedeeld door een miljoen). Bijvoorbeeld: de diameter van een griepvirus is 80 tot 100 nanometer. Een virus is niet alleen erg klein, maar het hangt ook af van andere te repliceren micro-organismen. Dus officieel is een virus geen levend organisme. Maar als het in de juiste gastheercel terechtkomt, wordt het virus actief. Het neemt het metabolisme van die cel over om nieuwe virusdeeltjes te produceren. Dat kan uiteindelijk leiden tot vernietiging van de gastheercel. Wanneer dat gebeurt, wordt de persoon ziek en spreken we over infectie.
Meedoen aan het project Viruskenner
Onze coaches
Wil je weten wie de coaches dit jaar zijn? Je kunt ze vinden via de onderstaande button. Tijdens de laatste dag zijn onze coaches er om je aan te moedigen. Tijdens het project kun je altijd je vragen aan hen stellen via het Forum.
De E-learning
We hebben een speciale leeromgeving, waar je nuttige informatie kunt vinden over de virusonderwerpen die door alle Viruskenner-teams wereldwijd worden onderzocht. Op deze pagina vindt je ook de Pre-test (die je maakt vóór de officiële start van het project) en de Post-test (die je invult na de finaledag). Verder kun je via het Forum relevante vragen, stellingen en problemen bespreken met coaches en andere studenten.
We raden je dus aan om de E-learning-pagina regelmatig te bezoeken, omdat deze je handige en nodige informatie geeft.