MEER

Citizen science

Citizen science is the involvement of the public in scientific research – whether community-driven research or global investigations

Citizen Science Association

Viruskenner & Citizen science

Als Viruskenner ben je een citizen scientist. Wat is een citizen scientist? Jij verzamelt de benodigde informatie, je verzamelt gegevens die je moet onderzoeken en op basis van de informatie en de uitkomst van jouw gegevensanalyse maak je tools die helpen om problemen op te lossen. Deze hulpmiddelen kunnen zeer divers zijn, van technische hulpmiddelen tot communicatiehulpmiddelen. Viruskenner citizen scientists gebruiken de vaardigheden die ze hebben om samen te werken met andere jongeren en zo tot oplossingen te komen. Je werkt samen met jonge professionele wetenschappers die jou ook begeleiden.

Viruskenner is partner in het citizen science project rond infectieziekten die door muggen worden overgedragen. Dit is een project van the Netherlands Centre for One health. Jongeren uit de bovenbouw van de middelbare school werken samen met wetenschappers om gegevens te verzamelen over de verspreiding van muggen. Muggen zijn wereldwijd belangrijke overbrengers van/voor infectieziekten (zoals Malaria, Dengue en Zika).