Hoi allemaal, ik ben Lennert van den Dries en nieuw aangekomen in het Viruskenner team. Ik ben sinds eind 2009 arts en ik doe nu onderzoek aan de Erasmus universiteit van Rotterdam.

Als het aan mij lag kreeg de hele wereld de zorg die men nodig heeft, maar helaas gaat deze vlieger niet op. Als je HIV als voorbeeld neemt; op dit moment zijn wereldwijd ongeveer 34 miljoen mensen seropositief. Hiervan overlijden jaarlijks 1,8 miljoen aan de gevolgen van deze ziekte (AIDS).

HIV is een retrovirus dat de T-cellen aanvalt. Door binding aan de CD4 receptor kan het de cel binnendringen, zich in het DNA nestelen en zichzelf vermenigvuldigen. In het beloop van de ziekte zakt de hoeveelheid CD4 positieve T-cellen en is het lichaam niet meer in staat zich te verdedigen. Als er geen behandeling wordt gestart, overlijdt de patient uiteindelijk aan oncontroleerbare infecties of zeldzame vormen van kanker.

Sinds 1996 bestaat een goede anti-retrovirale therapie (de zogenaamde ‘Highly Active Anti-Retroviral Therapy’, afgekort HAART). Hiermee kan je tegenwoordig heel oud worden, maar voor die tijd gingen mensen met HIV gewoonweg dood. In 2002 kreeg ongeveer 2% van de mensen die het nodig hadden een goede behandeling. In 2008 is dit getal gestegen naar 30%. Dit is een goed teken, maar als je je realiseert dat dus meer dan tweederde van de mensen met deze dodelijke ziekte niet kan worden behandeld is dit nog lang niet goed genoeg.

De wetenschappelijke wereld is hard op zoek naar een middel dat HIV volledig geneest. Er is zelfs iemand in Berlijn geweest (Timothy Brown) die na een ingrijpende beenmergtransplantatie is genezen! Een effectief vaccin zou echter de ultieme bescherming tegen deze ziekte zijn. Tijd dus voor nieuwe ideëen!