De kracht van kennis in actie tijdens de Viruskenner einddag
Op 8 april 2025 vond de zestiende editie van de Viruskenner Einddag plaats in de Arminiuskerk in Rotterdam. Deze dag vormde de feestelijke afsluiting van het Viruskennerprogramma, dat in september van start ging op elf scholen uit Nederland, twee uit België Belgische scholen, twee uit Suriname en een uit Italië. Voor zowel leerlingen als docenten beloofde het een spannende dag te worden: ondanks dat meedoen belangrijker is dan winnen, is een prijs mee naar huis slepen natuurlijk een leuke bijvangst!
Van virusproject tot winnende pitch
Naast het reguliere Viruskenner-project, werd dit jaar ook de speciale uitdaging Virusjager geïntroduceerd. Hierbij gingen leerlingen op zoek naar onbekende virussen die mogelijk in de toekomst een risico vormen, bijvoorbeeld door klimaatverandering of veranderend reisgedrag. Het team van Houtkamp College in Doetinchem en CSG Prins Maurits in Middelharnis kwamen als winnaars uit de bus. Zij krijgen binnenkort bezoek van Roland Pele om te verkennen hoe hun ideeën verder ontwikkeld kunnen worden tot een concreet product voor de website Hygiëne Helpt.
Leerlingen konden prijzen winnen via verschillende routes. De eerste kans was voor het beste project én de beste pitch – het resultaat van 8 à 9 weken werk, waarbij elke groep zich verdiepte in een specifiek virus. De deskundige jury lette op drie elementen: maatschappelijke relevantie, inhoudelijke juistheid en creativiteit van het product. Projecten die op één of meerdere van deze vlakken uitblonken, ontvingen een trofee. Uiteraard telde de totaalscore ook mee in de uiteindelijke beoordeling.
Er gingen ook prijzen naar Italië, België en Suriname; Viruskenner-coaches reisden daarvoor eerder al naar de deelnemende scholen toe om ter plekke de beste projecten te selecteren. Het winnende project van elk land werd in Rotterdam uit de finalisten gekozen en gepresenteerd op het grote scherm. We zijn trots op het internationale karakter van Viruskenner dat onderstreept hoe belangrijk grenzeloze samenwerking is voor interdisciplinaire wetenschappen zoals virologie. We kijken er dan ook naar uit om nog meer scholen uit het buitenland te verwelkomen in toekomstige edities.
Creatieve workshops voor wetenschapscommunicatie
Om de spanning van de presentaties wat te verlichten, konden de leerlingen tussendoor hun creativiteit kwijt in workshops. Linda Grool en Sabine Hetebrij daagden de deelnemers uit om het concept ‘virus’ op een abstracte manier vast te leggen in een fotoworkshop. Daarnaast leerden de leerlingen van Francis Limón hoe ze wetenschappelijke concepten effectief kunnen overbrengen met behulp van tekeningen. Dat bleken inderdaad perfecte activiteiten om even stoom af te blazen en de creativiteit de vrije loop te laten. De resultaten waren er dan ook naar: de winnaars van de workshops namen na hun moment-of-fame op het scherm hun welverdiende Viruskenner-merchandise in ontvangst.
Wie heeft het sterkste antivirus?
Wie heeft de meeste kennis over virussen in zijn arsenaal zitten? Wie mag zich dé Viruskenner van 2025 noemen? Tijdens de grote quiz streden de leerlingen fanatiek om die felbegeerde titel. Met 30 pittige vragen over virussen, bacteriën, symptomen en transmissieroutes werd het kenniswapen flink getest. Uiteindelijk bleek Boris-Jan het sterkste ‘antivirus’ in huis te hebben – en nam trots de Viruskenner-titel mee terug naar Zierikzee, het Pieter Zeeman College.
Een inspirerende dag vol kennis en creativiteit
De Einddag was niet alleen een succes vanwege de prijzen en de sfeer, maar ook vanwege de indrukwekkende inzet van de leerlingen en de innovatieve ideeën die ze presenteerden. Juryleden, vrijwilligers en docenten waren zichtbaar onder de indruk. We moedigen alle deelnemers aan om hun creatieve denkkracht te blijven gebruiken – jullie frisse blik is essentieel in de strijd tegen virussen. Het is hoopgevend om te zien dat een nieuwe generatie Viruskenners opstaat, vol initiatief en inspiratie!