Na 9 weken hard werken aan het project, zijn vandaag tijdens de spannende einddag de beste groepjes op gebied van vorm en inhoud gekozen tot winnaars van Viruskenner 2015! Zes scholen hebben deze spannende strijd van begin tot einde gevoerd en zo presenteerde ze vandaag hun preventiemiddel voor de toegewezen virusinfectie.

Het Johannes Fontanus College beet de spits af met de keutelzuiger 2.0 als preventiemiddel voor hantavirussen.

Het het Maris College volgde met een pakkende reclame ter promotie van het laten zetten van het mazelenvaccin.

Vervolgens was het Keizer Karel College (KKC) aan de beurt, die een PAH-lijn had bedacht, wat staat voor ‘Products against HIV’ en speciale vakjes voor condoom in het ondergoed ontworpen heeft.

Het Caland Lyceum presenteerde daarna hun ‘Ebola No Hands Challenge’ waarbij ze de overdracht van Ebola door middel van aanraking onder de aandacht wilden brengen via filmpjes met yoghurt happen zonder handen.

Het Dalton Lyceum uit Barendrecht bracht als eerste de muggenzuiger voor dengue naar voren. Zij hadden het geluk dat een van hun groepjes door de coaches uitgekozen was als beste tweede groepje vanwege uitval van een andere school en mochten ook hun interferon masker voor influenza laten zien.

Het Christelijk Lyceum uit Delft sloot deze rij met hun zweetproef waarbij ze op zoek waren naar een nieuw antimuggenmiddel ingrediënt om dengue te voorkomen.

Na het lezen van deze opsomming denk je vast, zo die leerlingen hebben goed onderzoek gedaan, hebben veel geleerd en zijn erg innovatief geweest! Dat dachten wij ook! Maar aan de 8-koppige jury de zware taak om te kiezen.. Wie was nou het groepje met het inhoudelijk beste idee en welk groepje had de meest originele en pakkende presentatie? Tromgeroffel klonk in de zalen…

De jury maakte uiteindelijk bekend dat de prijs voor de beste vorm, uitgereikt door Georgina, als vertegenwoordiger van Suriname, ging naar het Caland Lyceum met hun ‘Ebola No Hands Challenge’. Vervolgens werd het groepje met de beste inhoudelijke presentatie bekend gemaakt door de jury. Fasa uit Indonesië reikte deze prijs uit aan het Keizer Karel College voor hun ‘Products against HIV’!

Nu was ik toch bijna vergeten te vertellen dat er ook nog een quiz heeft plaatsgevonden, die minstens net zo leuk en net zo spannend was. Uiteindelijk mocht het KKC ook nog de beker voor de beste school wat betreft viruskennis in ontvangst nemen. Thijs van het Johannes Fontanus College mocht met de grote eer strijken de beste leerling van alle deelnemende leerlingen in Nederland te zijn en kreeg de Viruskenner Quiz prijs, een hele mooie rugzak, mee naar huis.

Genoeg gekletst, zie hier onder de beelden van deze schitterende dag, die zijn gemaakt door Henk Hoff!