2013-03-Infectioloog-Eric-van-Gorp

Wie ben ik

Mijn naam is Eric van Gorp. Ik ben internist en infectioloog in het Erasmus MC in Rotterdam. Het Erasmus MC is een van de universiteits ziekenhuizen waar je geneeskunde kunt studeren en ook internist en infectioloog kunt worden.

Wat is een infectioloog

Een infectioloog is een dokter die zich bezig houdt met het vaststellen [=diagnostiseren],
behandelen en voorkomen [=preventie] van infectieziekten.

Als infectioloog zie ik in het ziekenhuis patiënten met verschillende infectieziekten , waaronder patiënten met HIV. We hebben ook een speciale polikliniek waar mensen die op reis gaan, bijvoorbeeld naar de tropen,  vaccinaties en advies krijgen. En als mensen tijdens of na de reis toch ziek worden kunnen ze op deze polikliniek ook terecht.

Infectieziekten

Infectieziekten worden veroorzaakt door bacteriën, virussen en parasieten. Over de hele wereld vormen infectieziekten een bedreiging voor de gezondheid van mensen en dieren, ook in 2013. Sommige infectieziekten komen overal voor [bijvoorbeeld griep], terwijl anderen alleen onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld klimaat, voorkomen. Een voorbeeld zijn de tropische infectieziekten, bijvoorbeeld malaria, dengue.

Hoe word je infectioloog

Om infectioloog te worden ga je na de middelbare school geneeskunde studeren. Na 6 jaar ben je basisarts en kun je je studie voortzetten met een 6 jarige vervolgopleiding tot bijvoorbeeld kinderarts of internist, waarin je je vooral toelegt op het gebied dat zich bezig houdt met infectieziekten.  Na 12 jaar mag je jezelf dan infectioloog noemen.

Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren. Tijdens de studie vond ik de wereld van infectieziekten zo boeiend dat ik graag infectioloog wilde worden. Ik zag patiënten met infectieziekten in het ziekenhuis en raakte betrokken bij onderzoek naar tropische virusinfecties en dat was het begin van mijn werk als infectioloog.  Ik ging naar Indonesië voor het doen van [promotie]onderzoek naar het tropische virus dengue. Inmiddels vindt het onderzoek naar dengue en andere tropische virusinfecties in verschillende delen  van de wereld plaats; in Nederland, maar ook in Azië, Afrika en Zuid Amerika,  het Caraibisch gebied.

Infectioloog als wereldburger en –reiziger

Het werk van een een infectioloog is afwisselend. Je komt op allerlei plaatsen in de wereld, ontdekt landen en culturen en  werkt samen met dokters uit verschillende landen.

Meer informatie
www.cirion.net
www.virosciencelab.org