De winnaars van Viruskenner 2020 zijn bekend!

Het was een heel speciale editie in de Viruskenner geschiedenis. Het project is actueler dan ooit. Toen deze editie in januari weer wereldwijd van start ging werd nog gesproken van een gevaarlijk virus, ver weg. We hadden toen niet kunnen bedenken op welke manier het de afgelopen maanden de hele wereld in zijn greep zou krijgen.

Toch zijn deelnemende scholen vanuit huis verder gegaan met het project. Waar het project in alle voorgaande edities live finaledagen kende, vond dit jaar de finale en de bekendmaking van de winnaars online plaats.

De deskundige jury heeft geweldige presentaties gezien en beoordeeld. Er is gekeken naar inhoud, creativiteit/innovatie en maatschappelijke impact.

En de Viruskenner winnaars van 2020 zijn:

Ellen-Fay, Edward, Tijmen en Nauli van het Keizer Karel College (Amstelveen) hebben de prijs voor Beste inhoudelijke ontwerp gewonnen. Dit team heeft door middel van een stopmotion-film hun idee voor een sms-alert in combinatie met een  website en app toegelicht met daarin uitgebreide informatie over het virus Hepatitis A.

Stan, Sander en Jens van het Keizer Karel College gingen er met de prijs in de categorie Creativiteit vandoor. Om besmettingen met het hantavirus te voorkomen had dit team een slimme muizenval ontwikkeld, met daarin een urinesensor die het hantavirus kan herkennen.

De prijs voor het ontwerp met de grootste maatschappelijke impact ging naar Pien, Milou en Suze van het Ulenhof College in Doetinchem. Zij hebben een deurklink ontworpen met daarin UVC-licht. Dit licht doodt bacteriën en virussen en wordt in laboratoria gebruikt voor sterilisatie van ruimtes. Deze innovatieve oplossing doodt de meeste virussen en bacteriën en daarmee is dit een ontwerp dat de algehele hygiëne kan verbeteren en veel nare besmettingen kan voorkomen. Wereldwijd zou dit een grote impact kunnen hebben.

Van alle Italiaanse inzendingen uit de ITT Buonarroti in Trento heeft het team dat zich heeft gefocust op Dengue gewonnen. Ze hebben een mooie informatieve website over het virus gemaakt.

Alle winnaars gefeliciteerd! De prijzen zijn naar jullie opgestuurd!
Aan alle deelnemers, docenten, scholen: dankjulliewel voor deze bijzondere editie samen en graag tot volgend jaar, in andere omstandigheden!

Team Viruskenner

Team Hepatitis A Keizer Karel College

Team Hanta Keizer Karel College

Team Norovirus Ulenhofcollege

Team Dengue ITT Buonarroti Trento