Het was een bijzondere week voor Viruskenner in Suriname. Deze week waren de finaledagen van twee scholen: basisschool Prinses Amalia en middelbare school Arthur A. Hoogendoorn College. De teams hebben hard gewerkt sinds januari en nu was het tijd voor de presentaties!

Eerst was Prinses Amalia aan de beurt en ook al waren de deelnemers jong – tussen de 10 en 13 jaar oud – de ideeën waren heel verrassend, slim en spannend om naar te luisteren. Veel preventiemiddelen werden gepresenteerd: posters, een quiz over Hepatitis C, een film over Zika, een Hanta-spel, een HIV-demonstratie, een lied over Rabiës en ga zo maar door! Je kan je wel voorstellen hoe verrast we waren door deze te gekke teams. HIV en Zika waren deze keer de winnaars en Adamma kwam uit de quiz als de echte Viruskenner.

Toen was het tijd voor het A.A. Hoogendoorn College om hun werk te laten zien. De basisschool had de lat hoog gelegd, maar ook de middelbare scholieren konden kwamen met mooie projecten. De 16-17 jaar oude scholieren kwamen met inzichtgevende en te gekke ideeën en hadden zelfs hun eigen preventietools gemaakt of meegebracht. Om er een paar tools te noemen: de gele koorts-stickerdag, de Anti-Hanta cleaner, de Influmask, de D-cleaner tegen Dengue, Nanabots voor Zika-preventie, de Noro destroyer 101 en een spierontspannende pil tegen Hepatitis C. Say what! De teams die de Anti-Hanta cleaner en Influmask hebben ontwikkeld en gepitched hebben waren de winnaars en ook deze keer kwam er een Viruskenner uit de quiz!

Alle leerlingen van beide scholen hebben het Viruskenner-team omver geblazen met hun creatieve, toepasbare en inzichtgevende ideeën! Tot slot hebben ze – minstens zo belangrijk, als niet belangrijker – laten zien hoe je taboes kan breken door virusinfecties en de preventie ervan bespreekbaar te maken. Chapeau voor al jullie presentaties! We kijken al uit naar volgend jaar.