Drie dagen voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen is in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang een virus onder beveiligers uitgebroken. Zeker 41 mensen, die kampten met plotselinge verschijnselen van overgeven en diarree, moesten worden opgenomen in het ziekenhuis.

Daar luidde de diagnose: norovirus. Een uiterst besmettelijk en veelvoorkomend virus, dat zich op verschillende manieren tussen mensen onderling kan verspreiden. Het virus zit voornamelijk in ontlasting en braaksel.

Norovirus schakelt beveiligers Olympische Spelen uit

Om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan zijn 1.200 beveiligers in quarantaine genomen. Ter vervanging zijn 900 militairen opgeroepen. Alle medewerkers van het beveiligingsbedrijf waren gehuisvest op dezelfde locatie in Pyeongchang, buiten het olympisch dorp.

NOC*NSF werd dinsdag op de hoogte gebracht door de organisatie.

NOC*NSF: vaak handen wassen

“De Koreanen hebben ons zeer tijdig op de hoogte gebracht en volgens mij adequate maatregelen getroffen”, laat NOC*NSF-arts Cees Rein van den Hoogenband weten. “Wij hebben onze infectieprotocollen reeds lang vooraf met de instanties in Nederland doorgesproken. Vandaag is er opnieuw contact geweest en ze bevestigen ons dat die afdoende zijn. Er is bij ons geen reden om nu verder maatregelen te nemen behalve dan die altijd al in werking zijn geweest. Vaak handen wassen met zeep en goed op de hygiëne letten zoals we gewend zijn.”

Bron: NOS