Markland College Zevenbergen en Calandlyceum winnaars Viruskenner-TTA 2018

Het Markland College Zevenbergen en het Calandlyceum zijn de grote winnaars van de Viruskenner-Technasium Top Award 2018! De jury was onder de indruk van de sterke inhoudelijke presentatie van het Markland College, dat onderzoek had gedaan naar het Chikungunyavirus. De leerlingen bedachten een Med Bus, een oude schoolbus die in ontwikkelingslanden voorlichting geeft in dorpen en waar mensen medisch onderzocht kunnen worden. Het Calandlyceum viel op vanwege de innovativiteit en creativiteit. De leerlingen kwamen met het idee om muizen die in Nigeria het Lassavirus overbrengen, weg te houden bij huizen door oude olievaten te gebruiken voor voedselopslag.

Leerlingen van maar liefst 37 scholen uit heel Nederland verzamelden zich dinsdag 5 juni in Eindhoven. Van januari tot april hebben zij gedurende acht weken op school onderzoek gedaan naar virussen en preventiemethoden, in opdracht van professor Eric van Gorp. Ze brachten in kaart welke virussen in de nabije toekomst voor een grote uitbraak en epidemie zouden kunnen zorgen. Voor deze virussen ontwikkelden ze een passend en effectief preventieadvies of -middel. Via schoolfinales is bepaald welke teams naar de landelijke finale zouden gaan. Deze teams mochten op de finaledag ‘s ochtends hun ideeën pitchen met behulp van een wetenschappelijke poster. De pitches waren geordend per transmissieroute: muggen, bloed, lucht, knaagdieren en algemeen. Vanuit iedere transmissroute kozen de jury’s een team dat naar de grote finale doorging.

Na het ochtendgedeelte met de pitches namen de leerlingen een kijkje bij Night of the Nerds, dat onderdeel is van de Dutch Technology Week. Hier konden ze proeven van en zich verbazen over allerlei innovatieve en vernieuwende technologische snufjes. Zo konden de leerlingen onder meer het schattige robotje Mo ontmoeten, hun eigen 3D-game programmeren, kapotte Furby’s nieuw leven inblazen of digitaal stalken ervaren. Daarnaast was er de mogelijkheid om te praten met studenten en alumni van een groot aantal hbo-opleidingen op deze gebieden.

Kransvederkruid en een app
Daarna liep de spanning op, want pas tijdens de grote finale werd bekend gemaakt welke teams door waren. Deze teams mochten hun presentatie nogmaals ten gehore brengen, maar nu voor een veel groter publiek en voor een nieuwe jury. Drie leerlingen van het Keizer Karel College waren het eerste finaleteam en zij beten het spits af. Ze kwamen met het creatieve idee om kransvederkruid te planten in grote stilstaande wateren, dat het zuurstofgehalte van het water verhoogt. Zo gaan de bacteriën die nodig zijn voor het uitkomen van muggeneitjes dood en kunnen muggen die het Chikunqunyavirus verspreiden, zich niet meer op grote schaal voortplanten.

Daarna was het Markland College aan de beurt met hun idee voor de MED Bus. Het derde team dat het grote podium betrad kwam van Het College Weert. De leerlingen deden onderzoek naar het MERS-Corona virus, dat wordt verspreid via de lucht. Hun conclusie was dat de bestaande preventiemaatregelen voldoen, maar dat ze effectiever zijn als ze in een andere vorm worden aangeboden. Ze ontwikkelden daarom de app VirusGuide waarin de informatie overzichtelijk en aantrekkelijk wordt aangeboden.

Stop-motion en body mist
Na het Calandlyceum was het de beurt aan het team van Christelijk Lyceum Delft, dat onderzoek had gedaan naar de preventie van HIV bij jonge reizigers. De leerlingen willen jongeren beter informeren over het feit dat HIV ook kan worden overgedragen via geïnfecteerde naalden, bijvoorbeeld tijdens het zetten van een tatoeage in het buitenland. Daarom maakten ze een informatieve en luchtige stop-motion animatie. Als laatste betraden de leerlingen van het Cambium College het podium. Zij bedachten een body mist met daarin onder meer kattenkruid, dat ervoor zorgt dat de muggen die het West-Nile virus overbrengen, worden afgeschrikt.

Na de presentaties van deze gevarieerde en creatieve ideeën trok de jury zich terug om te overleggen. Maar de zaal hoefde zich niet te vervelen; zij mochten namelijk meedoen aan de Viruskenner-quiz. Wie heeft er het beste opgelet tijdens het project en weet er het állermeeste over virussen? Na 25 moeilijke vragen kwam de uitslag en mocht een leerling van het Mondial College een mooie Viruskenner-tas in ontvangst nemen. Ook de winnende leerlingen van het Markland College en het Calandlyceum kregen een Viruskenner-tas en daarnaast een flitsende mini-drone.

Alle leerlingen en docenten; bedankt voor jullie inzet en creatieve ideeën!

Klik naar oorspronkelijke bron: Technasium Top Award