“Maar in Nederland wordt iedereen toch tegen mazelen gevaccineerd, dit is toch alleen een probleem in het buitenland?” Dit is één van de vragen die ik vandaag voorgeschoteld kreeg tijdens ons tussentijdse coach bezoek op het Maris college in Den Haag. Echter, in 2013 kregen nog tienduizenden kinderen in Nederland mazelen tijdens een grote uitbraak. De vele viruskenner projecten die ik tot nu toe heb gezien richten zich allemaal over het geven van informatie over virussen, maar hoe zit het met voorlichting over vaccinatie?

Coaches Rory en Eefje bezoeken het Maris College voor het spreekuur

Vaccins krijg je op jonge leeftijd ingespoten om ervoor te zorgen dat je op latere leeftijd deze ziekte niet meer kunt krijgen. Je kunt het zien als je eigen immuunsysteem wat op school les krijgt in hoe het bepaalde infecties moet bestrijden. In Nederland is vaccinatie niet verplicht, jouw ouders beslissen of je deelneemt in het “rijksvaccinatieprogramma”. Je kunt er als ouder voor kiezen om je kind niet te laten vaccineren, en (helaas) nemen ouders steeds vaker deze beslissing. Ze doen dit uit een bepaalde geloofsovertuiging, of omdat ze geloven dat vaccins eerder gevaarlijk zijn voor hun kind dan goed.

Als kind ontvang je je eerste vaccinatie als je pas 2 maanden oud bent, dus deelname aan dit programma wordt volledig door je ouders bepaald. Het programma loopt voor jongens door totdat ze 9 jaar zijn, voor meisjes loopt het door tot ze de leeftijd van 12 jaar hebben bereikt. Hierna wordt je alleen nog gevaccineerd als je op reis gaat naar bepaalde landen.

Weet jij zelf wel of je gevaccineerd bent tegen bepaalde ziektes? Natuurlijk hebben je ouders het beste met je voor, maar ben je zelf wel op de hoogte of je gevaccineerd bent tegen bepaalde ziektes? Misschien denk je dat je veilig bent, maar kun je nog steeds allerlei kinderziekten krijgen. Denk er eens over na! Besmettingen met HPV zijn tegenwoordig makkelijk te voorkomen door vaccinatie.  Echter, wanneer je niet gevaccineerd bent en als meisje besmet wordt met dit virus is de kans veel groter dat je op latere leeftijd baarmoederhals kanker krijgt. Of je kunt door vaccinatie besmettingen met rode hond voorkomen. Als je echter niet gevaccineerd wordt, en tijdens de zwangerschap rode hond oploopt kun je je ongeboren kind verliezen!

Het doel van deze blog is om jullie te stimuleren eens uit te zoeken of je wel gevaccineerd bent als kind. Vraag eens aan je ouders waarom ze die keuze hebben gemaakt. Als je niet gevaccineerd bent als kind kun je bedenken dat ondanks dat je ouders die keuze bewust hebben gemaakt, je zelf misschien veel liever wel gevaccineerd wil worden… Dit kan dan nog steeds op latere leeftijd!

Tenslotte zou ik het leuk vinden als jullie er over denken om binnen Viruskenner eens voorlichting te geven over voorkomen van besmettingen met virussen door vaccinaties, in plaats van alleen maar informatie over virussen geven. Vraag je ouders eens om je vaccinatieboekje, en zoek uit tegen welke virussen jij allemaal gevaccineerd bent!