tb-foto-2Tuberculose: Veroorzaakt door een bacterie, verergerd door een virus.
Bij ons in de onderzoeksgroep proberen we betere behandelmethoden te vinden voor de ziekte Tuberculose (TB). Dit is een dodelijke ziekte waarbij patiënten extreem kunnen vermageren en letterlijk ‘wegteren’ (zie foto’s), vandaar ook wel de oudere volksbenaming ‘tering’. De behandeling van TB is moeizaam en kan soms jaren duren.

De veroorzaker van TB is geen virus, maar de bacterie Mycobacterium tuberculosis (Mtb). Toch mag ik als bacterie-man even bloggen op een site vol met virussen! Volkomen terecht natuurlijk, want deze bacterie heeft wapenfeiten waar menig virus jaloers op kan zijn. Zo is op dit moment bijvoorbeeld maar liefst één derde van de complete wereldbevolking geïnfecteerd met Mtb!

Gelukkig ontwikkelen de meeste van deze geïnfecteerde personen niet de ziekte TB, maar dragen zij de bacterie voor de rest van hun leven bij zich zonder er ziek van te worden of andere mensen te besmetten. Dit noemen we latent dragerschap. Indien je tot deze (grote) groep mensen behoort heb je gemiddeld een kans van 5-10% dat ergens tijdens je leven de bacterie een kans ziet om te ontsnappen aan het immuunsysteem, zich vermenigvuldigt en de ziekte TB veroorzaakt.

Deze kans is uiteraard uiteraard groter bent als er factoren als ondervoeding, tb-foto-3slechte leefomstandigheden etc. in het spel komen, maar er is één factor die misschien wel het grootste risico met zich mee brengt….en dat is toch weer een virus. Het welbekende Humaan Immunodeficiëntie Virus (HIV) om precies te zijn. Indien je met zowel HIV als Mtb geïnfecteerd bent stijgt je kans om TB te ontwikkelen van 5-10% in je totale leven naar 5-15% per jaar. Dit komt voornamelijk doordat HIV het immuunsysteem verzwakt, waardoor het voor Mtb makkelijker is om zich vanuit zijn latente staat te ontwikkelen tot actieve TB.

Helaas is de overlap tussen de gebieden waar HIV en mTBtb-foto-1 voorkomen erg hoog en komt een zogehete co-infectie met beide ziekteverwekkers (te)      vaak voor. Dit heeft gevolgen voor de behandeling van zowel HIV als TB. Daarom is het ook voor ons ‘niet-virus mensen’ belangrijk om Viruskenner te blijven!

Succes nog even met de laatste loodjes van jullie projecten!

Bas Mourik
(Foto’s afkomstig van: http://xdrtb.org/photographs.php)