Leuk dat je deze blog leest! Mijn naam is Rogier Bodewes en ik ben dit jaar coach van het Goois Lyceum voor het Viruskenner Project! Ik ben afgestudeerd als dierenarts aan de Universiteit van Utrecht en nu werk ik al een aantal jaar op de afdeling Viroscience van het Erasmus MC van Rotterdam. Na mijn promotie-onderzoek naar het griepvirus ben ik verder gegaan met onderzoek en nu ontdek ik nieuwe virussen bij zieke mensen en dieren! Daarnaast probeer ik uit te zoeken hoe deze virussen er voor gezorgd kunnen hebben dat de mensen of dieren ziek geworden zijn van dit virus.

Er zijn al heel veel verschillende virussen bekend, maar er zijn waarschijnlijk zijn er nog veel meer virussen nog niet ontdekt. Dat zijn natuurlijk virussen die bij allerlei bijzondere dieren in het oerwoud voorkomen, maar regelmatig ontdekken we ook nog nieuwe virussen waar veel mensen en (huis)dieren dagelijks mee in aanraking komen. Doordat er de laatste jaren veel nieuwe technieken zijn ontwikkeld, kunnen we nu virussen vinden die hier voor nooit ontdekt konden worden.

Zo hebben we recent nieuwe virussen gevonden bij mensen met darmontsteking, maar ook bij een zeehond met hersenontsteking, bij jonge puppies die gestorven zijn aan diarree en bij een python met longontsteking. Samen met mijn collega’s probeer ik al deze virussen te ontdekken en uit te zoeken wat er gebeurt als een mens of dier met zo’n virus in aanraking komt. Op die manier krijgen we meer informatie over deze virussen en kunnen we, indien nodig, middelen bedenken om ziekte als gevolg van infectie met zo’n nieuw virus te voorkomen.