Meer mensen sterven jaarlijks door het hepatitis B en C-virus dan wij tot nu toe denken. Het Centraal Bureau voor de Statistiek gaf een schatting aan van 40-50 mensen. Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam zeggen echter dat het zou gaan om zo’n 500 mensen per jaar! Dat komt omdat zij ook patiënten meerekenen die overlijden aan levercirrose of leverkanker. Deze ziektes kunnen een gevolg zijn van een chronische hepatitis B of C-besmetting. Helaas beseffen artsen niet altijd dat leverklachten ook door zo’n besmetting komen.

De onderzoekers stellen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat dit anders moet. Immers zijn er effectieve behandelmethodes beschikbaar die het aantal sterfgevallen drastisch kunnen doen terugdringen. Het is daarom belangrijk dat iedereen weet welke gevolgen een hepatitis B en C-infectie kunnen hebben. Als men er op tijd bij is, kan men vaak 90% van hepatitis C-patiënten genezen. Zelfs in een verder stadium met ernstige leverschade, kan nog 50% van de gevallen het overleven.

Dit is precies waarom meer Viruskenners zo belangrijk zijn. Jullie kennis over deze onderwerpen is belangrijk voor de toekomst! Voor meer informatie, bekijk het artikel van NOS hier en het artikel van Medisch Contact hier.