Norovirussen zijn virussen die buikgriep kunnen veroorzaken. Mensen die besmet zijn met het virus hebben vaak last van diarree en braken. Het is bekend dat het virus zich verspreidt via het maag-darm kanaal. Dus bijvoorbeeld als je bestek deelt met iemand die een norovirus infectie heeft, kun je ook besmet raken.
Onderzoekers van North Carolina State Universiteit vroegen zich af in welke mate norovirus vrij komt en zich kan verspreiden als een geïnfecteerd persoon moet braken. Om dit te onderzoeken hebben ze een braakmachine gebouwd. Deze bestond uit een nagemaakte maag, slokdarm en mond. De opstelling is te zien in de afbeelding en afkomstig uit het artikel dat de onderzoekers deze week publiceerden. Ze hebben een micro-organisme – de bacteriofaag MS2 – dat vergelijkbare eigenschappen heeft als een norovirus, maar niet schadelijk is voor de mens, gebruikt om een norovirus in het braaksel na te bootsen.
Wat bleek nu uit de experimenten die ze met deze braakmachine hebben uitgevoerd? Een norovirus kan zich ook via de lucht verspreiden! Bij het braken komen aerosolen vrij, kleine partikels die door de lucht kunnen zweven. Deze aerosolen kunnen ingeademd worden door andere mensen of blijven liggen op oppervlakten die mensen later aanraken. Met deze nieuwe kennis zouden we de verspreiding van norovirussen nog beter kunnen begrijpen en kunnen tegengaan!
Lees meer in een artikel op nu.nl.
Wil je het echte artikel lezen dat de Amerikaanse onderzoekers hebben geschreven? Zoek dan op:
Tung-Thompson G, Libera D a., Koch KL, de los Reyes FL, Jaykus L-A. Aerosolization of a Human Norovirus Surrogate, Bacteriophage MS2, during Simulated Vomiting. PLoS One [Internet]. 2015;10(8):e0134277. Available from: http://dx.plos.org/10.1371/journal.pone.0134277