Vanaf 2021 worden ook jongens gevaccineerd tegen het HPV-virus

Nieuwssite NOS schrijft:

Vanaf 2021 worden ook jongens gevaccineerd tegen het HPV-virus. Nu worden alleen meisjes ingeënt tegen het virus dat onder andere baarmoederhalskanker veroorzaakt. Staatssecretaris Blokhuis neemt de inenting op in het Rijksvaccinatieprogramma voor alle kinderen. Hij volgt daarmee het advies van de Gezondheidsraad.

In Nederland krijgen nu ieder jaar zo’n 1000 vrouwen en 500 mannen kanker door het virus. Bij vrouwen gaat het vooral om baarmoederhalskanker, bij mannen om mond-, keel-, anus- en peniskanker. Meer dan 300 vrouwen en bijna 200 mannen overlijden eraan.

Blokhuis zegt dat door jongens het HPV-vaccin aan te bieden twee vliegen in één klap worden geslagen. “Jongens zijn dan beschermd tegen het virus en lopen daardoor minder kans op vreselijke ziektes. Bovendien zijn zowel jongens als meisjes hiermee nog beter beschermd door middel van groepsbescherming”, zegt hij.

Van 13 naar 9 jaar

De staatssecretaris heeft ook besloten dat de leeftijd omlaag gaat waarop de HPV-injectie wordt gegeven; van 13 naar 9 jaar. Ook dat had de Gezondheidsraad eerder aan Blokhuis geadviseerd.

Meisjes worden sinds 2010 ingeënt tegen het virus. Volgens Blokhuis was de opkomst nog nooit zo hoog als dit jaar; van de meisjes die in 2006 zijn geboren, heeft 65 procent de eerste prik gehaald.

De staatssecretaris noemt dat goed nieuws. Hij weet niet waardoor de stijging is veroorzaakt, maar de toegenomen aandacht voor vaccinatie in het algemeen heeft er mogelijk aan bijgedragen, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Klik hier voor het originele artikel van de NOS.