Beste Viruskenners,

Leuk om met jullie kennis te maken! Mijn naam is Laura en jullie zullen me dit jaar zien bij de dagen van Viruskenner in Rotterdam. Maar dat niet alleen, jullie zullen me waarschijnlijk ook zien op jouw school en jullie zullen misschien met me mailen. Want wat ik ga doen dit jaar, is de schakel zijn tussen jullie als gloednieuwe viruskenners en de slimme coaches van het Erasmus MC. Ik zal proberen de contacten goed te laten verlopen en tegelijkertijd observeren hoe het project verloopt. Om ieder jaar Viruskenner nog leuker en leerzamer te laten zijn, zullen we jullie gedurende het project enkele malen vragen om evaluaties in te vullen. Deze kan ik dan op het einde allemaal bekijken en invoeren in wiskundige programma’s om te zien wat jullie er van vonden en wat er volgend jaar nog beter kan.

Nu denken jullie misschien, wie is die Laura eigenlijk en waar komt ze vandaan? Nou, ik zal jullie iets meer vertellen: ik ben 22 jaar en studeer Geneeskunde in Maastricht. Daar zit in nu in mijn vierde jaar, wat betekent dat ik co-schappen loop. Zo loop ik in verschillende ziekenhuizen met verschillende artsen mee om over vele specialisaties en vele patiënten iets te leren. Eén van de co-schappen die we hebben, is een keuze co-schap. Dat betekent dat je ‘stage’ mag gaan lopen op een plek die je erg leuk lijkt. Bij mij was dat Virologie! Ik vind het interessant om me bezig te houden met hoe virussen zich verspreiden, hoe ze mensen ziek maken en hoe we dat tegen kunnen gaan. En dan interesseer ik me niet alleen in virussen die in Nederland veel voorkomen, maar zeker ook de exotische virussen. Want virussen uit warme landen komen ook steeds vaker in Nederland voor, doordat mensen meer reizen en doordat er meer internationale handel is. Het lijkt me erg interessant om daar onderzoek naar te doen en patiënten met dit soort virusinfecties te kunnen helpen. Maar daarnaast vind ik het ook leuk om maatschappelijk bezig te zijn en niet alleen maar in een witte jas rond te lopen. En dat is wat me bij dit project heeft gebracht!

Ik hoop dat Viruskenner jullie net zo enthousiast maakt als mij over de wetenschap wat betreft virussen! Ik denk in ieder geval dat we in 2014 er samen weer een mooi project van gaan maken! Tot heel gauw!