Preventiemiddelen

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
 • Auteur
  Berichten
 • Ronald Langstraat
  Deelnemer
  Aantal berichten: 1

  Goedendag,

  Kan een pil als preventiemiddel? Wat zijn de ingrediënten van een pil? Als het kan, is het dan handiger om een capsule die je kan openbreken te doen of een gewone ronde pil zoals paracetamol?

  Groetjes Cas, Lieke & Famke (RSG slingerbos [klas 2GB])

  Danny Noack
  Deelnemer
  Aantal berichten: 15

  Hoi Cas, Lieke & Famke!

  Een pil kan zeker een vorm van preventiemiddel zijn. Een goed voorbeeld hiervan is PrEP ter voorkoming van HIV (AIDS). Wat er dan precies voor antivirale stofjes in pillen zou moeten komen voor knaagdier overdraagbare virussen, is helaas nog niet bekend.

  Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke groep mensen die direct risico lopen. Infecties door knaagdier overdraagbare virussen komen relatief weinig voor, dus gaat het vrij lastig worden om mensen op grote schaal te overtuigen pillen te gaan slikken ter preventie.

  Op de website van het RIVM kunnen jullie veel informatie vinden, ook over welke vormen van preventie er al worden gedaan.

  Succes!

  Danny

  B.D. Dulk
  Deelnemer
  Aantal berichten: 6

  Beste Danny,

  Ons idee tegen het Hantavirus heeft 2 delen:

  Het eerste deel is ratten doden met rattengif.

  Het andere deel is om één rat in te enten. Deze inenting helpt tegen het het verspreiden van het Hantavirus. Door deze inenting komt er bij de ontlasting geen damp vrij. De inenting kan van rat op rat overgebracht worden.

  Wij hebben een paar vragen voor u:
  – Zou ons idee kunnen werken en heeft u misschien nog wat tips voor ons?
  – Zijn er bestaande ideeën tegen het Hantavirus, en zo ja hoe werkt dit idee? Wij kunnen dit maar heel moeilijk vinden op internet.
  – Wat voor een veldwerk zouden we het best kunnen uitvoeren?

  Alvast bedankt voor uw reactie!

  Beti, Job en Geroy van het Cambium College

  J Postema
  Deelnemer
  Aantal berichten: 1

  Goedendag,

  Welke preventiemethoden bestaan er al voor het lassavirus?
  En hoe wordt er voorlichting gegeven aan patiënten van virussen.

  Groetjes,
  Morris, Tijn, Eva, Latisha

  B.D. Dulk
  Deelnemer
  Aantal berichten: 6

  Beste Danny,

  Zoals je al waarschijnlijk weet wordt Lassa verspreid door ratten. Het komt voor in dorpen van Afrika en wij hadden bedacht als je een geur waar ratten niet tegen kunnen of niet lekker vinden in het dorp plaatst en een geur buiten het dorp die de ratten lekker vinden gaan de ratten naar die plek en op die plek vangen we de ratten zodat ze het virus niet kunnen verspreiden onder de mensen in het dorp. Onze vraag is welke geur wij zouden kunnen gebruiken voor ons idee. Het mag geen gif zijn want dat is verboden.

  Groeten,

  Mees, Tom & Levi van het Cambium College

  Danny Noack
  Deelnemer
  Aantal berichten: 15

  Hoi Beti, Job en Geroy!

  Goed om te zien dat jullie er zo goed mee bezig zijn! Wat betreft jullie vragen, zou ik jullie graag willen wijzen op een paar websites:
  – Op de website van het RIVM staat wat er tegenwoordig aan preventie gedaan kan worden
  – De LCI richtlijnen gaan hier zelfs wat dieper op in
  – In de Staat van Zoönosen staan de meest recente updates wat betreft de situatie in Nederland

  In de Staat van Zoönosen kunnen jullie vinden dat het testen van (wilde) ratten vaak toch aantoont dat veel ratten niet besmet zijn met Seoul virus. Wat denken jullie dat het gevolg is van ratten doden met rattengif, nu jullie dit weten?

  Het idee voor de inenting vind ik creatief, maar hoe zouden jullie dat willen doen? Hebben jullie al voorbeelden kunnen vinden dat dit heeft gewerkt voor andere virussen?

  Qua veldwerk is het misschien leuk om jullie te richten op de bewustwording van hantavirus infecties. Zijn rattenfokkers in de buurt zich er bewust van dat ze besmet kunnen worden met Seoul virus? Zijn huisartsen er bewust van dat hantavirus een optie kan zijn voor diagnose bij mensen met koorts en nierklachten?

  Heel veel succes!

  Danny

  Danny Noack
  Deelnemer
  Aantal berichten: 15

  Hoi Mees, Tom en Levi!

  Wat een creatief idee! Er zijn verschillende geuren bekend waar ratten wel en niet van houden. Kijk daarvoor ook maar gerust op websites van rattenbestrijders.

  Succes!

  Danny

  Danny Noack
  Deelnemer
  Aantal berichten: 15

  Hoi Morris, Tijn, Eva, Latisha!

  Wat leuk dat jullie onderzoek gaan doen naar het lassavirus. Ook voor jullie raad ik aan te kijken naar de LCI richtlijnen. Wat betreft patiëntenvoorlichting, staat er een interessant artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Ik kan me voorstellen dat sommige informatie daaruit wat lastig is, maar probeer er de dingen uit te filteren die voor jullie van belang zijn.

  Succes!

  Danny

  B.D. Dulk
  Deelnemer
  Aantal berichten: 6

  hallo Danny,
  Dank voor je reactie!

  wij hebben wat geuren gevonden maar wij weten niet of het goed is.
  wij hadden de geur tupoleum gevonden en ons idee was dan om buizen rond het dorp te plaatsen en daar het spul iedere maand in doen zodat de ratten op afstand blijven. en we hadden doorverwezen gekregen van een andere bron dat we voedselmiddelen zoals vogelvoer konden gebruiken om ze te lokken. onze vraag is nu wat er beter aan ons idee zou kunnen

  groeten Tom,Mees en Levi van het cambium college

  Danny Noack
  Deelnemer
  Aantal berichten: 15

  Hoi Tom, Mees en Levi!

  Goed dat jullie op tupoleum zijn gekomen. Dat is een bekend middel dat ook gebrukt wordt door onder andere de NS. Jullie idee klinkt haalbaar, maar bedenk wel: door elke maand dit uit te voeren, wordt de directe aanraking met ratten op die plaats veel groter. Dit is wel een risicofactor voor verspreiding van virussen (zoals Lassa). Tupoleum is ook relatief duur, denk je dat dit haalbaar is in sommige plaatsen in Afrika? Zitten mensen in armere delen van Afrika hier op te wachten denk je? Vogelvoer klinkt als een goed idee, maar wat doet dit met de vogels denken jullie?

  Veel succes!

  Danny

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.