This year, April is ’the month’ of Viruskenner final days. Last week were the final days in Suriname and Italy. It’s always a joy to visit Arthur A. Hoogendoorn Lyceum: the teachers, the students and the inspiring school as you can see through the pictures!

Coach Calvin wrote a Dutch blog about the final days at primary and high schools in Suriname:

Afgelopen april werd in Paramaribo hard gewerkt aan het viruskenner project. De eindrondes vonden plaats op 1 en 2 april. De spits werd afgebeten door de leerlingen van het Hoogendoorn Atheneum. Alle groepjes toonden hun harde werk in de vorm van verschillende presentaties. Onder de bezielende leiding van een Nederlands-Surinaamse jury werd zowel op inhoud als op creativiteit beoordeeld. Ook werd aan het eind van het programma een quiz georganiseerd om de opgedane kennis meteen te kunnen testen.

Filmpjes, maquettes en toneelstukken passeerden de revue en zorgden voor een afwisselende en informatieve dag voor de leerlingen zelf, maar ook voor de toeschouwers die in groten getale plaatsnamen in het lokaal. Uiteindelijk werd de prijs voor beste inhoud in de wacht gesleept met een mooi informatief filmpje over HPV, met bijbehorende shirts om awareness voor dit virus te scheppen onder kinderen en jong volwassenen.

De creativiteitsprijs werd gewonnen op basis van een zelfgemaakt armbandje, waarop een flesje handreiniger was bevestigd. Het was een mooi modieus item met een praktische toepassing waarin ook nog de lokale cultuur sterk naar voren kwam. De overall winnaar, het team dat de grootste maatschappelijke impact tentoonstelde met hun product, hield zich bezig met het West Nijl Virus. Dit team presenteerden hun product, een zelfgemaakte zeep met muskietwerende eigenschappen, op enthousiaste wijze met een toneelstuk en een mooi filmpje. Hierin toonden zij dat zij zich gedurende het project hebben bekwaamd in het bedrijven van wetenschap door middel van experimenten, maar zich ook hebben bekommerd om het milieu en de pragmatische kant van het bestrijden van virussen over de hele wereld.

De daaropvolgende dag was het de beurt aan de leerlingen van de Prinses Amalia basisschool om hun harde werk aan de juryleden, hun klasgenoten, hun juf en zelfs het schoolhoofd te presenteren. Ieder groepje had veel werk gestoken in het schrijven van een mooi werkstuk en lieten daarmee zien zich gemakkelijk een weg te kunnen banen over het uitgebreide world wide web. De informatie werd door de groepjes nog eens prachtig samengevat in een korte spreekbeurt.

Ook hier spatte de creativiteit er vanaf, met als hoogtepunt een strak uitgevoerde rap over het hantavirus. Deze werd vervolgens, gedrukt op een boekenlegger, uitgedeeld aan de aanwezigen. De spreekbeurt over dengue, inclusief uitleg over moeilijke woorden die werden gebruikt, werd gekozen tot presentatie met de beste inhoud. De groep die uiteindelijk de overall prijs in de wacht sleepte met hun presentatie over MERS, kwam met een brochure, een werkstuk en bedrukte shirtjes met een eigen logo. Hun harde werk werd daarmee beloond en zij sleepten een mooie wisselbeker in de wacht.

De jury was zeer tevreden over het algehele niveau van het viruskenner project van dit jaar in Suriname. De deelnemers waren enthousiast en hebben, met veel plezier, vele uren geïnvesteerd in het onder de aandacht brengen van virale ziektebeelden. Ook werd op verschillende niveaus nagedacht over het werken aan oplossingen voor deze problemen en ging iedereen voldaan en vol nieuwe kennis naar huis. Viruskenner kijkt terug op een geslaagde editie in Suriname!