Voor mijn laatste deel van de studie geneeskunde heb ik een paar maanden op de interne geneeskunde gewerkt als “jonge dokter”. Een deel van deze stage heb ik op de spoedeisende hulp gedaan. Op de spoedeisende hulp zie je vooral mensen die plotseling ziek zijn geworden of hulp nodig hebben. Dit kan zijn door bijvoorbeeld een ongeluk, of mensen die al ziek zijn en plotseling zieker worden, maar ook mensen die gezond zijn en ineens ziek worden. De vraag is dan altijd; waarom worden mensen plotseling ziek? Hier zijn natuurlijk verschillende redenen voor, infectieziekten is hier een van. Sommige infectieziekten komen alleen voor tijdens bepaalde tijdstippen van het jaar, bijvoorbeeld in de winter. Zo ook het griepvirus (influenzavirus). Waarschijnlijk hebben jullie allemaal wel eens van de griep gehoord of misschien zelf wel eens gehad. Op de spoedeisende hulp heb ik veel mensen gezien met het griepvirus. Hoe gevaarlijk is de griep en welke klachten kan de griep geven?
Het griepvirus kent heel veel varianten (verschillende vormen), die allemaal net anders zijn. Eens in de zoveel jaar ontstaat er een bijzonder griepvirus wat zo sterk is dat er heel veel mensen heel erg ziek van worden. Dit virus is dan vaak (deels) afkomstig van vogels. Gelukkig zal je in verreweg de meeste gevallen gewoon herstellen van een griep, omdat ons immuunsysteem sterk is. Toch, kan je wel klachten hebben en kan je zelfs een week goed ziek zijn. Klachten die het meest voorkomen bij de griep zijn:

– Spierpijn
– Keelpijn en droge hoest
– Heel erg moe zijn
– Koorts
– Hoofdpijn
– Koude rillingen

Gelukkig hebben wetenschappers het voor elkaar gekregen om een griepprik te maken, dit verkleint de kans dat je erg ziek wordt van het virus. Deze prik (vaccinatie) moet ieder jaar opnieuw ontworpen worden. Dit omdat het griepvirus iedere keer weer net een beetje kan veranderen. In Nederland is de griepprik vooral voor mensen die werken in ziekenhuizen, ouderen, mensen die chronisch ziek zijn en kinderen.
De Nederlandse overheid vindt het belangrijk om bij te houden wanneer er een griepvirus actief is, hoeveel mensen ziek worden en zo ook te weten welke variant van het virus dit jaar de griep veroorzaakt.
Op de volgende site kunnen jullie zelf wat lezen over de griep en bijhouden hoeveel mensen dit jaar ziek zijn geworden van de griep:

RIVM – wat is griep
RIVM – stand van zaken griep