Maandag 18 april 2016 vond de grote Nationale Einddag van Viruskenner 2016 voor de Nederlandse middelbare scholen plaats! Het was een razend spannende dag in de Arminiuskerk, het cultuur podium van Rotterdam. Negen scholen hadden hun beste groepje naar voren geschoven om deze dag de school te vertegenwoordigen in de Viruskenner wedstrijd. Wie heeft de meest innovatieve preventietool bedacht en wie heeft inhoudelijk en wetenschappelijk het beste preventiemiddel gepresenteerd? De dag werd geopend door prof. Eric van Gorp, die het project jaren geleden opgezet heeft vanuit Stichting Cirion en er voor heeft gezorgd, samen met de afdeling Viroscience van het Erasmus MC, dat het project alleen maar is gegroeid! De dag werd gepresenteerd door Valéry en David en gejureerd door een 9 koppig kundig panel.

Het Keizer Karel College (KKC) uit Amstelveen, gecoacht door Eric en Kirsten beet het spits af met een spetterende presentatie over hun preventietool, namelijk de Nororol, informatief toiletpapier ter preventie van norovirusinfecties. Het Calandlyceum volgde met een strakke presentatie over hepatitis B en hoe een infectie met dit virus te voorkomen bij Turkse kappers. Coaches Marjolein en Carolien hebben deze school bijgestaan tijdens het project en jurylid Ton mocht nog een belangrijke rol vervullen tijdens hun presentatie… Als derde was het Dalton Lyceum Barendrecht (DLB) aan de beurt. Deze school, gecoached door Arwen en Stephanie, toonde tijdens hun presentatie een prachtig ontwerp van de door bedachte preventietool voor zika en dengue, namelijk de Klamplu! Het Helinium uit Hellevoetsluis showde hun rabiës armband die door middel van het uitzenden van hoogfrequent geluid onder andere honden en vleermuizen te verjagen. Hun coaches Wesley en Stefanie moedigde hun daarbij aan. Daarna was het Johannes Fontanus College (JFC) uit Barneveld aan de beurt, onder coaching van Yuri en Laura had dit groepje een wetenschappelijke opzet voor een onderzoek gemaakt naar de werking van oregano in maaltijden in woonzorgcentra ter preventie van norovirussen. Het Kaj Munk college presenteerde vervolgens hun Rabiesbreaker, een noodpakket voor op reis, die ze ontworpen hadden met ondersteuning van coaches Jurre en Bas. Toen was het Maris College aan de beurt, deze school uit Den Haag was gecoacht door Thomas en Lennert en presenteerde op de einddag hun preventietool voor dengue en zika, genaamd de EMMMA. Met deze tool kunnen muggen geëlimineerd worden met minimale milieu aantasting. De vleugels van de muggen worden met laserstralen aangetast waardoor ze niet meer rond kunnen vliegen en mensen kunnen besmetten. Het Christelijk Lyceum Delft (CLD) was als volgende aan de beurt. Hun groepje, bijgestaan door coaches Marlies en Rory, presenteerde hun product ter preventie van hantavirus infecties. Door middel van informatie op verpakkingen van voedingsmiddelen en kampeerspullen informeren ze mensen over dit virus en hoe infectie te voorkomen. Tot slot toonde het groepje van het Cosmicus College, die gecoacht zijn door Wesley en Laura, een internationale en grappige video om mensen te informeren over rabiës waarbij ze gebruik hebben gemaakt van emoticons en taal hebben vermeden zodat hij overal ter wereld begrepen kan worden. Zoals als je al leest was dit een heel spannende strijd, met zo veel goede presentaties en innovatieve ideeën moest de jury hun hersenen kraken over welke groepjes er prijzen in de wacht zouden gaan slepen…

Ondertussen vond de Viruskenner Kennisquiz 2016 plaats. 30 vragen over allerlei infectieziekten daagden alle leerlingen en zelfs leraren uit om hun kennis te showen. Met een goede score van gemiddeld zo’n 75% kunnen we wel zeggen dat de kinderen wat hebben opgestoken tijdens het project Viruskenner. Het Helinium uit Hellevoetssluis sprong hier boven uit en sleepte de Viruskenner Bokaal in de wacht! De prijs voor de beste leerling tijdens deze quiz ging naar Angelique Bouw van het JFC.

Toen was het ook tijd om de winnaars van het project zelf bekend te gaan maken. De jury werd naar voren geroepen en voorzitter Steven verloste ons van de spanning met het nieuws dat… het het JFC met norovirus en oregano de prijs voor beste inhoud in de wacht had gesleept! Arjan, Michelle, Vera en Frank, super goed gedaan! De prijs voor de beste vorm ging naar… het Maris College met de EMMMA voor zika en dengue, Emile, Robin, Abel en Rosalien, van harte gefeliciteerd!

Het was een spannende strijd en een prachtige dag, wij hebben genoten en genieten nog even na, met de foto’s natuurlijk, waarvoor dank aan Henk Hoff!