LEERMATERIAAL

Hoe verspreiden virussen zich via voedsel of water?

Transmissieroute

Om in leven en gezond te blijven, hebben we elke dag schoon voedsel en water nodig. Helaas is niet overal ter wereld schoon water en voedsel aanwezig of kan het goed bewaard en bereid worden. In warme omgevingen kunnen voedsel en drinkwater zeer snel verslechten, waardoor virussen zich kunnen verspreiden.

In veel gevallen zijn wij zelf de oorzaak van voedsel- en water overgedragen virusinfecties. Door voedsel- en water overgedragen virussen bevinden zich in onze darmen. Dit betekent dat ze ook met onze ontlasting naar buiten komen. Als je je handen niet goed wast nadat je naar het toilet bent geweest, loop je het risico jezelf te infecteren wanneer je je handen in contact brengt met je mond. Of je draagt het virus aan iemand anders over wanneer je bijvoorbeeld elkaar de hand schudt of in contact komt met voedsel.

Welke virussen worden overgedragen door voedsel en water?

Noro, Polio en Hepatitis A zijn een paar van de meest voorkomende virussen die worden overgedragen door voedsel en water. Polio is zeer besmettelijk en hoewel de meeste mensen geen of lichte symptomen krijgen als ze besmet zijn, krijgen 5% -10% van de geïnfecteerde mensen zeer ernstige symptomen. Het ruggenmerg en de hersenstam raken ontstoken en veroorzaken verlamming, hersenbeschadiging en soms zelfs de dood.

Hepatitis A beïnvloedt de lever, maar heeft over het algemeen minder ernstige symptomen dan haar broers en zussen Hepatitis B en C. Hepatitis A gaat vaak voorbij met milde griepachtige symptomen, maar sommige mensen hebben last van geelzucht. Dit heeft het griezelige effect dat je huid en het oogwit een tijdje lichtgeel worden.

Er zijn nog veel meer voedsel- en watergedragen virussen en bacteriën, die allemaal gepaard gaan met een mengsel van diarree, braken en andere onaangename symptomen wanneer je besmet raakt.

Bescherm jezelf!

Het voorkomen van infecties via voedsel- en water heeft alles te maken met hygiëne. Was altijd je handen voor en na het bereiden of eten van voedsel en naar de badkamer gaan.

Als het gaat om het bereiden van voedsel: scheid vlees, eieren, gevogelte en vis van ander voedsel, dit voorkomt zogenaamde kruisbesmetting. Vergeet niet om altijd je water te koken en zorg ervoor dat je eten door en door gekookt is – je wilt geen roze stukjes in je vlees zien!

Vaccinatie en behandeling

Tegen polio en Hepatitis A zijn vaccins beschikbaar. Veel kinderen over de hele wereld worden gevaccineerd tegen polio als ze klein zijn. Een vaccinatie tegen Hepatitis A beschermt je ongeveer 20 jaar.

Voor de meeste andere door voedsel- en water overgedragen virussen zijn er geen vaccins en net als bij vele andere virusinfecties, moet je er gewoon doorheen. Blijf naar bed en drink voldoende schoon water is het belangrijkste advies.