LEERMATERIAAL

Hoe verspreiden virussen zich via muggen?

Transmissieroute

Muggen zijn niet alleen erg vervelend als je in slaap probeert te vallen, ze kunnen ook veel virusinfecties veroorzaken. Sander Koenraad van de Universiteit Wageningen legt uit dat vrouwelijke muggen bloed nodig hebben om eieren te produceren. Wanneer ze je bijten, injecteren ze een klein beetje speeksel. Dit speeksel bevat antistollingseiwitten die voorkomen dat uw bloed stolt, waardoor de mug je bloed gemakkelijker kan drinken.

Door het bloed van een geïnfecteerde persoon te bijten en in te nemen, wordt een mug een drager van een virus. Het virus ontwikkelt zich in de mug en komt terecht in de speekselklieren. Zodra dit gebeurt, kan de mug het virus verspreiden naar andere mensen die hij bijt.

Welke virussen worden overgedragen door muggen?

Muggen kunnen veel verschillende virussen overdragen. Bijvoorbeeld Zika, Chikungunya, Gele koorts en Dengue. Malaria wordt ook overgedragen door muggen, maar Malaria is een parasiet en geen virus.

Het vreemde is dat niet alle soorten muggen ziektes kunnen overbrengen. Er zijn meer dan 3.500 verschillende soorten muggen, maar slechts een handvol kan virussen overbrengen. Helaas vallen deze muggen onder de meest voorkomende soorten.

Transmissieroute

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om jezelf te beschermen tegen muggenbeten. Een muskietennet boven je bed hangen of een muggenspray met DEET op je huid aanbrengen, zijn vaak de eerste dingen waar mensen aan denken.

Je kunt ook proberen het aantal muggen in je omgeving te verminderen. Vrouwelijke muggen hebben stilstaand water nodig om hun eieren te leggen. Door ervoor te zorgen dat er geen kleine plassen, kommen, emmers of andere containers gevuld met water in en rond uw omgeving zijn, zorg je dat het aantal nieuwe muggen te vermindert.

Vaccinatie en behandeling

Dr. Bimo van het Dr. Soetomo-ziekenhuis in Surabaya vertelt ons dat er voor de meeste virussen die door muggen worden overgedragen nog geen vaccins beschikbaar zijn. Gelukkig is voor sommige virussen, zoals Gele koorts, een effectief vaccin beschikbaar. Veel van de infecties zijn vrij vergelijkbaar in hun symptomen. Chikungunya, Dengue en Zika veroorzaken allemaal (zeer!) Hoge koorts, spierpijn en algemene klachten.

De meeste ziekten kunnen niet worden genezen, ze moeten worden bestreden door je immuunsysteem. U kunt vaak niet meer doen dan in bed blijven, veel water drinken en eenvoudige pijnstillers zoals paracetamol nemen om de koorts onder controle te houden. Als de symptomen echt erger worden, moet je mogelijk naar het ziekenhuis worden gebracht voor nauwkeurige observatie en ondersteunende behandeling zoals vochtvervanging.