LEERMATERIAAL

Hoe verspreiden virussen zich via knaagdieren?

Transmissieroute

Ze trippelen onder de vloer of je hoort ze rommelen in de keukenkastjes… ook knaagdieren kunnen virussen je huis in brengen. Marco Goeijenbier van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam vertelt dat veel knaagdieren virussen met zich mee kunnen dragen. De knaagdieren zelf worden hier echter niet ziek van. Ze dragen het virus hun hele leven bij zich.

Zoals elk dier scheiden knaagdieren urine, uitwerpselen en speeksel af. Omdat virussen niet erg kieskeurig zijn, lopen ze mee met die uitwerpselen. Dit betekent dat knaagdieren overal waar ze komen hun uitwerpselen kunnen achterlaten. Deze uitwerpselen drogen in en tijdens dit proces worden virus bevattende aerosolen gecreëerd. Het inademen van deze aerosolen veroorzaakt een infectie.

Welke virussen worden overgedragen door knaagdieren?

In Europa en Azië zijn enkele van de belangrijkste virussen die door knaagdieren worden overgedragen Hanta-virussen. De meeste Hanta-virussen veroorzaken hoge koorts, problemen met je nieren en longen en, in slechte gevallen, interne bloedingen.

Andere virussen en bacteriën overgedragen door knaagdieren zijn Lassakoorts en de bacterie Leptospirose. Een ander beroemd virus dat werd verspreid door knaagdieren was de pest, waardoor miljoenen mensen stierven, maar dat is nu gelukkig uitgestorven.

Bescherm jezelf!

Het voorkomen van infectie door knaagdieren heeft twee kanten. Ten eerste kun je jezelf beschermen tegen in contact komen met de verstuiving van knaagdieruitwerpselen. Dit doe je door bijvoorbeeld het dragen van een gecertificeerde gezichtsmasker bij het schoonmaken van plaatsen waar knaagdieren zijn geweest.

Ten tweede, en nog belangrijker, is het proberen knaagdieren buiten te houden. Knaagdieren komen alleen in de buurt van mensen als er voedsel in de buurt is. Laat geen afval of restjes voedsel rondslingeren, bewaar voedsel in gesloten kasten en houd je omgeving schoon en opgeruimd.

Vaccinatie en behandeling

Zoals bij veel virussen is er geen vaccin of behandeling tegen Hanta- of Lassakoorts-virussen. Daarom is het voorkomen van infecties zo superbelangrijk!

Het enige dat je kunt doen als je eenmaal geïnfecteerd bent, is extra goed voor jezelf te zorgen. Zorg ervoor dat je voldoende drinkt, blijf in bed en probeer normaal te blijven ademhalen.