LEERMATERIAAL

Hoe verspreiden virussen zich via de lucht?

Transmissieroute

Een paar van de meest voorkomende virussen, zoals de griep, reizen door de lucht. Dr. Musofa in Surabaya, Indonesië vertelt ons dat er twee manieren zijn waarop virussen door de lucht kunnen reizen. De eerste is door niezen, hoesten of slijm uit onze neus te laten vallen. Wanneer je besmet bent met een virus in de lucht, kan het virus reizen met de druppeltjes vloeistof die je uithoest, niest of ontsnappen. Een goede nies kan de druppels meer dan een meter verspreiden, zodat iedereen in de buurt gemakkelijk kan worden besmet.

De andere manier waarop virussen zich in de lucht verspreiden, is wanneer ze in een cluster of mist van hele kleine druppeltjes drijven. Omdat de druppeltjes zo klein zijn, kunnen ze een grotere afstand afleggen en kunnen ze iedereen in een kamer infecteren.

Welke virussen worden overgedragen via de lucht? 

Alle gewone verkoudheids- en griepvirussen, zoals Rhino, RSV, Adeno, Corona en natuurlijk Influenza zelf worden overgedragen via de lucht. Veel kinderziekten, zoals mazelen en waterpokken, worden ook via de lucht verspreid. En hoewel het geen virus is, is Tuberculose een zeer gevaarlijke bacteriële ziekte die zich door de lucht wordt overgedragen.

Bescherm jezelf!

Het voorkomen van infecties die via lucht worden overgedragen begint met een goede hoesthygiëne; verspreid geen waterdruppeltjes in de lucht waar anderen ze in kunnen ademen en besmet kunnen raken. Maar ook het schoonmaken van je handen na niezen is erg belangrijk, omdat virussen die zich via de lucht kunnen verspreiden ook kunnen worden overgedragen door contact met apparaten zoals smartphones, deuropeningen en andere oppervlakken. Een andere effectieve manier van preventie is vaccinatie. Er zijn effectieve en veilige vaccins beschikbaar voor griep (Influenza) en sommige andere ‘airborne’ virussen zoals het RS-virus, maar helaas hebben we voor veel andere virussen (nog) geen vaccin.

Vaccinatie en behandeling

Dus hoe bescherm je jezelf tegen virussen die via de lucht worden overgedragen? Je ouders hebben je waarschijnlijk de belangrijkste regels geleerd: bedek je mond met de binnenkant van je elleboog als je moet niezen of hoesten en was je handen na hoesten, niezen of handen schudden. Als je nog beter beschermd wilt zijn, doe dan een gezichtsmasker op.