LEERMATERIAAL

Hoe verspreiden virussen zich via bloed?

Transmissieroute

Eén van de meest bekende virussen wordt via bloed overgedragen: HIV. Wanneer je onveilig seksueel contact hebt, kunnen HIV of andere via het bloed overgedragen virussen worden overgedragen via bloed, sperma of vaginaal vocht. Maar er zijn andere manieren om deze virussen te verspreiden.

Professor Hans Zaaijer van de Nederlandse Bloedbank vertelt ons dat virussen zoals HIV ook kunnen worden overgedragen tijdens een bloedtransfusie of wanneer je wordt geïnjecteerd met dezelfde naald die werd gebruikt bij iemand die besmet is. Tot slot, en heel triest, kun je als baby een door bloed overgedragen virus krijgen als je moeder tijdens de zwangerschap besmet is of wordt.

Welke virussen worden via bloed overgedragen?

De drie belangrijkste virussen die via bloed worden overgedragen, zijn HIV, Hepatitis B en Hepatitis C. Je hebt waarschijnlijk gehoord van HIV. Het is tot nu toe een ongeneeslijke auto-immuunziekte, maar het kan worden behandeld en gecontroleerd. HIV valt het eigen afweersysteem van het lichaam aan. Wanneer het ongecontroleerd wordt gelaten, leidt HIV tot AIDS. AIDS breekt langzaam, maar gestaag de afweer van je lichaam steeds meer af, waardoor je niet in staat bent om te herstellen van infecties of kanker, wat uiteindelijk de dood tot gevolg heeft.

De andere door bloed overgedragen virussen Hepatitis B en C zijn ook slecht nieuws. Ze zijn allebei gericht op je lever en kunnen je erg ziek maken. Erger nog, onbehandelde hepatitis C is een van de belangrijkste oorzaken van leverkanker. Het lastige van Hepatitis B en C is dat het na infectie weken of soms jaren, zelfs tientallen jaren kan duren voordat je symptomen krijgt. Maar in die tijd is het virus al begonnen met zijn vervelende werk.

Bescherm jezelf!

De belangrijkste manier om jezelf te beschermen tegen door bloed overgedragen ziekten is om altijd veilige seks te hebben. Het dragen van een condoom is de beste keuze om jezelf en je partner te beschermen.

Ervoor zorgen dat bloed voor bloedtransfusies wordt getest op virussen en dat injectienaalden worden gesteriliseerd en slechts eenmaal worden gebruikt, zijn andere manieren waarop we proberen te voorkomen dat door bloed overgedragen ziekten zich verspreiden.

Vaccinatie en behandeling

Op dit moment er geen vaccin tegen HIV of Hepatitis C. Omdat er geen vaccin is, kan HIV alleen worden voorkomen door veilig vrijen en zorgvuldig gedrag. Als je besmet bent met HIV, kan je niet worden genezen, alleen worden gecontroleerd. Medicatie kan HIV onderdrukken en voorkomen dat het AIDS wordt. Maar medicatie is duur en je kunt er nooit mee stoppen, anders komt het terug.

Voor Hepatitis B is er een vaccin. Het moet verschillende keren worden toegediend om je de rest van je leven tegen Hepatitis B te beschermen. Er is geen vaccin tegen Hepatitis C, maar er zijn medicijnen om je te genezen zodra je bent geïnfecteerd.