LEERMATERIAAL

Hoe onderzoeken we een virus?

Waarom is onderzoek naar virussen nodig?

Neem bijvoorbeeld het griepvirus, het virus dat jaarlijks griep veroorzaakt bij miljoenen mensen. Niet al deze mensen worden ziek van hetzelfde griepvirus.

Elk jaar zijn er veel nieuwe en enigszins verschillende soorten griepvirussen die zijn geëvolueerd uit virussen die ervoor al bestonden. Virussen kunnen zich snel ontwikkelen, muteren en zich aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Daarom moeten we voortdurend nieuwe soorten virussen onderzoeken.

Onderzoek naar infectieziekten

Laura Doornekamp, ​​onderzoeker bij het Erasmus Medisch Centrum, legt uit dat je om virussen te bestuderen monsters moet krijgen van geïnfecteerde patiënten die willen deelnemen aan onderzoeksproeven. De monsters worden vervolgens in een laboratorium bestudeerd om erachter te komen wat de samenstelling van het virus is en hoe het werkt. Dit biedt de eerste stappen voor het maken van een vaccin of het ontwikkelen van een behandeling voor patiënten die al besmet zijn.

Zorg ervoor dat je de andere onderzoeksvragen bekijkt, want de resultaten van dit soort onderzoek worden daar met je gedeeld!