Wat is Viruskenner?

Griep, hepatitis en AIDS zijn bekende voorbeelden van infectieziekten die in Nederland voorkomen. Het denguevirus, hantavirussen en het West Nile-virus maken dan weer slachtoffers in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. En dat terwijl een virus maar een paar miljoensten van een millimeter groot is.

Virussen onder de loep

Als je meedoet aan Viruskenner, verdiep je je in één van de onderwerpen die wij Virus Fighters je aanreiken. Ofwel werk je rond vaccins, ofwel rond infectieziekten, waarvan de meeste veroorzaakt worden door een virus. In 2018 ligt voor technasiumklassen en de Technasium Top Award de focus op de transmissieroutes.

‘Virus’… Het woord werd in 1899 ‘uitgevonden’ door een Nederlander. Door de Amsterdamse microbioloog Martinus Beijerinck om precies te zijn. Maar pas in 1933, met de komst van de eerste elektronenmicroscopen, konden we virussen ook zichtbaar maken. Virussen zijn dan ook bijzonder klein: hun diameter varieert van 20 tot 400 nanometer (1 nanometer is een miljoenste van een millimeter). De diameter van een griepvirus is bijvoorbeeld 80 tot 100 nanometer. Als een speldenkop vergroot zou worden tot de afmeting van een voetbalveld, dan zou een griepvirus bij dezelfde vergroting de afmeting van een pingpongballetje hebben.

Een virus is niet alleen klein, het kan zich ook niet zelfstandig reproduceren. Volgens de officiële definitie zou het dus zelfs geen levend organisme zijn. Maar als het in de juiste gastheercel terechtkomt, dan wordt het virus actief en neemt het de stofwisselingsprocessen van die cel over om nieuwe virusdeeltjes te produceren. En dat kan uiteindelijk leiden tot vernietiging van die cel. Als dat gebeurt, wordt de gastheer ziek en spreken we van een infectieziekte. Hier vind je een overzicht van de infectieziekten waar we ons mee bezig houden tijdens Viruskenner.

Meedoen aan Viruskenner

Als je meedoet aan Viruskenner sla je twee vliegen in één klap. Eerst krijg je alle tijd en tools om je te verdiepen in de wondere wereld van de virussen. Je gaat na hoe zo’n virus zich gedraagt als het in een dier of een mens terechtkomt. En wat er moet gebeuren om het aantal virusslachtoffers terug te dringen. Daarna ga je op zoek naar de beste manier om je nieuwe kennis door te geven aan anderen. Dat idee werk je uit tot een concreet product en daar maak je een filmpje van. Dit kan een presentatie zijn, een voorlichtingscampagne, folder, poster en ga zo maar door. Wij geven je product een plaatsje op deze site (www.viruskenner.nl) en/of op de Viruskenner-facebook !

Uit de beste inzending van alle scholen kiest een professionele jury de winnaar op inhoudelijke gronden en op communicatievorm. Zorg er dus voor dat de inhoud van je filmpje 100% wetenschappelijk correct is en je het op een pakkende manier presenteert. Daarnaast zijn er ook nog prijzen weggelegd voor de winnaar van de Viruskenner Quiz die gehouden wordt op de einddag en voor het beste tussenfilmpje dat gemaakt is. De winnaars worden bekend tijdens de nationale Viruskenner-einddag.

Coaches

Je staat natuurlijk niet alleen voor je Viruskenner-uitdaging. Je werkt in een team van ongeveer vier leerlingen. Alle deelnemende teams worden ingeschreven door de school. Vervolgens gaan ze met de e-learning aan de slag om de basiskennis rondom virussen en transmissieroutes op te doen. Coaches van het Virus Fighters Team staan via het forum klaar om je te begeleiden bij je opdracht.  Wie dit jaar en voorgaande jaren de coaches zijn (geweest) kun je vinden onder ‘Coaches’.

Wil je op de hoogte blijven van wat zich allemaal afspeelt binnen het project Viruskenner? Like dan de Viruskenner-facebook en alle updates zullen in jouw nieuwsoverzicht verschijnen!

Get started

We hebben speciaal voor jou een pagina gemaakt waarop je handige hulpbronnen en informatie kunt vinden over de onderwerpen die jullie teams onderzoeken. Hier vind je ook de pretest en de posttest. Daarnaast kun je op het forum relevante onderwerpen bespreken en kun je daar je vragen en opmerkingen aan de coaches en andere bezoekers van het forum kwijt.

We raden je dus aan om regelmatig de overzichtspagina te bezoeken.

Get started! >>