Hoe kunnen mensen en dieren ziek worden van virussen? En wat kunnen we er aan doen om dat zo veel mogelijk te voorkomen?

Dat waren de vragen waar ik me na mijn opleiding tot dierenarts aan de Universiteit van Utrecht mee bezig wilde houden! En daarom ben ik promotie-onderzoek gaan doen naar het effect van de griepprik (=influenza virus vaccins) op de bescherming van jonge kinderen tegen ‘gewone’ griep en de vogelgriep bij de afdeling virologie van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Uit ons onderzoek bleek dat kinderen die jaarlijks de griepprik krijgen goed beschermd zijn tegen gewone griep, maar ook dat het belangrijk is om deze kinderen te beschermen door middel van een andere griepprik op het moment dat er een grieppandemie uitbreekt zoals in 2009

Toen ik dat promotie-onderzoek had afgerond, kreeg ik de kans om mijn onderzoek naar virussen iets meer te combineren met mijn oorspronkelijke opleiding tot dierenarts. Daarom doe ik nu onderzoek naar het voorkomen van virussen bij (wilde) dieren. Een aantal soorten virussen, zoals het griepvirus, komen veel bij dieren voor en zijn in staat om van dier naar mens ‘over te springen’. Mensen kunnen dan ziek worden van een virus dat eigenlijk bij dieren voorkomt. Daarom is het goed om in beeld te krijgen wat voor virussen er allemaal bij dieren voorkomen en welke van deze virussen gevaarlijk kunnen zijn voor mensen. Daarnaast zijn van bepaalde diersoorten er nog maar zo weinig van op deze aarde, dat een infectie met een nieuw virus er voor kan zorgen dat zo’n diersoort uitsterft. Dan is het belangrijk om snel in te kunnen grijpen om zo’n diersoort voor uitsterven te behoeden. Dit onderzoek doen we in samenwerking met organisaties uit het binnen- en buitenland, bijvoorbeeld met de Zeehondencreche in Pieterburen.