Het Viruskenner team is na Indonesië bijna direct doorgevlogen naar Suriname. Ook hier is het project nu van start gegaan.
30 mei is op basisschool Peu et Content in Paramaribo het project begonnen. Na de vlaggenceremonie in de ochtend hebben de kinderen uit de vijfde en zesde klas (groep 7 en 8 in Nederland) een SOA-les gehad en een praatje over virussen en het project in het algemeen. Daarnaast hebben we ook nog een Skype-verbinding kunnen bewerkstelligen met hun partner-basisschool, de Triangel, voor het project in Nederland. De Nederlandse kinderen hebben wat verteld over hoe het project bij hun is gestart en wat ze nu aan het doen zijn. De Surinaamse kinderen op hun beurt waren gewoon benieuwd hoe het is in Nederland, echt koud?

Marco gaf de les aan de 5e klas, waar ze de onderwerpen HIV, dengue en hantavirus gaan onderzoeken. Eric startte het project in de 6e klas, die zich gaan richten op de virussen Ebola, influenza en chikungunya.

Dat de leerlingen nieuwsgierig waren naar de virussen bleek wel uit de vele vragen die ze hadden. Waaronder eentje die onbeantwoord bleef.. Maar na even zoeken hier toch het antwoord: de naam ‘influenza’ is bedacht door een Italiaanse stam die de verkoudheid, hoest en koorts toewezen aan de ‘influence’ (dat betekent ‘invloed’) van de sterren.