Hoe verspreiden virussen zich via muggen?

Verspreiding via muggen

Muggen zijn niet alleen erg vervelend als je in slaap probeert te vallen… ze kunnen ook nog eens virusinfecties doorgeven. Sander Koenraad van de universiteit van Wageningen legt uit dat vrouwtjesmuggen bloed nodig hebben om eieren te kunnen maken. Als zo’n mug iemand prikt, dan injecteren ze een heel klein beetje speeksel in je huid. Dit speeksel bevat een soort antistollingsmiddel, waardoor het bloed niet dik wordt. Zo kan de mug jouw bloed makkelijker opzuigen.

Als een mug een persoon prikt die besmet is met een virus, dan wordt de mug een drager van dat virus. Het virus ontwikkelt zich in de mug verder en belandt uiteindelijk in de speekselklieren van de mug. Zodra het virus in het speeksel van de mug zit, verspreidt de mug het virus naar andere mensen als zij geprikt worden.

Welke virussen worden verspreid via muggen?

Muggen kunnen verschillende virussen met zich mee dragen. Voorbeelden hiervan zijn zika, chikungunya, gele koorts en dengue. Ook malaria verspreidt zich via muggen, maar malaria is een parasiet en geen virus.

Het gekke is dat niet alle soorten muggen virussen kunnen verspreiden. Er bestaan meer dan 3500 verschillende soorten muggen, maar slechts een handvol hiervan is in staat om virussen met zich mee te dragen en te verspreiden. Helaas zitten hier wel een paar soorten tussen die zeer verspreid over de wereld voorkomen.

Bescherm jezelf!

Je kunt jezelf op verschillende manieren beschermen tegen besmetting door muggen. Twee dingen waar veel mensen gelijk aan denken: hang een klamboe over je bed en gebruik mugafwerende middeltjes zoals DEET op je huid.

Je kunt ook proberen om het aantal muggen in je leefomgeving zo klein mogelijk te houden. Vrouwtjesmuggen hebben stilstaand water nodig om hun eitjes in te leggen. Door ervoor te zorgen dat er geen plassen, emmers of andere dingen met stilstaand water in je omgeving staan, zorg je ervoor dat het aantal muggen in je directe omgeving wordt verminderd en er minder nieuwe muggen voorkomen.

Vaccinatie en behandeling

Dr. Bimo van het Dr Soetomo ziekenhuis in Surabaya vertelt ons dat er voor de meeste virussen die via muggen worden verspreid, nog geen vaccinaties bestaan. Gelukkig zijn er voor sommige virussen, zoals gele koorts, wel goede vaccinaties. Veel virussen die door muggen worden verspreid lijken qua symptomen erg op elkaar. Chikungunya, dengue en zika veroorzaken allemaal hele hoge koorts, spierpijn en algehele lamlendigheid.

De meeste ziektes kunnen niet genezen worden; ze moeten door ons immuunsysteem worden bestreden. Vaak kun je niet meer doen dan in bed blijven, veel water drinken en simpele pijnstillers, zoals paracetamol, innemen om de koorts onder controle te houden. Als de symptomen verergeren, dan kan het nodig zijn om naar het ziekenhuis te gaan, zodat je gemonitord kan worden en je een extra behandeling kunt krijgen, zoals een vochtinfuus.