Hoe verspreiden virussen zich via knaagdieren?

Verspreiding via knaagdieren

Ze trippelen onder de vloer of je hoort ze rommelen in de keukenkastjes… ook knaagdieren kunnen virussen je huis in brengen. Marco Goeijenbier van het Erasmus ziekenhuis in Rotterdam vertelt dat veel knaagdieren virussen met zich meedragen. De diertjes zelf worden hier niet ziek van. Ze kunnen zo’n virus hun hele leven met zich meenemen, zonder er zelf last van te hebben.

Zoals alle dieren laten knaagdieren urine, uitwerpselen en speeksel achter. Virussen zijn niet heel kieskeurig, dus die liften gewoon mee met deze uitwerpselen. Dit betekent dat overal waar een knaagdier kan komen, een virus ook kan komen via de uitwerpselen die het diertje achterlaat. Deze uitwerpselen drogen na verloop van tijd op en tijdens dat proces worden luchtdeeltjes gevormd waarin het virus zich bevindt. Als je als mens deze deeltjes inademt, raak je besmet met het virus.

Welke virussen verspreiden zich via knaagdieren?

In Europa en Aziƫ zijn hantavirussen de meest voorkomende virussen die worden verspreid door knaagdieren. De meeste hantavirussen veroorzaken hoge koorts, problemen met de nieren en de longen, en in erge gevallen, inwendige bloedingen.

Andere virussen en bacteriƫn die door knaagdieren worden verspreid zijn lassa-koorts en de bacterie leptospirose. Nog een bekend virus dat verspreid werd door knaagdieren is de pest. De pest heeft in het verleden miljoenen mensen het leven gekost, maar komt vandaag de dag gelukkig niet meer voor.

Bescherm jezelf!

Er zijn twee belangrijke aspecten als het gaat om bescherming tegen besmetting via knaagdieren. Ten eerste kun je jezelf beschermen tegen contact met de luchtdeeltjes uit de uitwerpselen van knaagdieren. Bijvoorbeeld door een goed neus-mondmasker te dragen als je plekken schoonmaakt waar knaagdieren zitten of hebben geleefd.

Ten tweede, en nog belangrijker: probeer knaagdieren buiten de deur te houden! Knaagdieren komen alleen in de buurt van mensen als er (makkelijk) voedsel te vinden is. Laat dus geen afval of restjes eten rondslingeren in huis, berg eten goed op in potten, bakjes en gesloten kastjes, en houd je omgeving schoon.

Vaccinatie en behandeling

Net zoals voor veel andere virussen bestaat er voor hantavirussen en lassa-koorts nog geen vaccinatie of behandeling. Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat besmetting voorkomen wordt!

Het enige wat gedaan kan worden als je toch besmet raakt met een dergelijk virus, is het bieden van aanvullende zorg: er wordt voor gezorgd dat je voldoende drinkt, in bed blijft en dat je rustig en gecontroleerd blijft ademen.