Hoe verspreiden virussen zich via bloed?

Transmissie via bloed

Misschien wel het meest bekende virus dat zich via bloed verspreid is HIV. Wanneer je onbeschermd seksueel contact hebt, kunnen HIV en andere virussen die zich via bloed, zaad of vaginaal vocht verspreiden, overgedragen worden. Maar er zijn ook andere manieren waarop virussen met deze transmissieroute zich kunnen verspreiden.

Professor Hans Zaaijer van het Sanquin, de Nederlandse bloedbank, vertelt dat virussen zoals HIV ook overgedragen kunnen worden tijdens een bloedtranfusie, of wanneer je een injectie krijgt met een naald die ook gebruikt is bij iemand die besmet is. 

Ten slotte, hoe triest het ook is, kunnen baby’s besmet raken met een bloedgedragen virus als hun moeder tijdens de zwangerschap besmet is of raakt.  

Welke virussen verspreiden zich via bloed?

De drie belangrijkste virussen die zich via bloed verspreiden zijn HIV, Hepatitis B en Hepatitis C. Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van HIV. Het is een auto-immuunziekte die tot op heden nog niet genezen kan worden, maar waar gelukkig al wel behandelingen voor bestaan. HIV valt de beschermingssystemen van het lichaam aan. Als HIV niet behandeld wordt, dan leidt het tot AIDS. AIDS is een ziekte die langzaam maar zeker het immuunsysteem van het lichaam afbreekt, waardoor het lichaam steeds minder goed in staat is om infecties en bijvoorbeeld kankercellen te bestrijden. Dit leidt uiteindelijk tot het overlijden van de patiënt.

Ook de andere bloedgedragen virussen, Hepatitis B en C, zijn slecht nieuws. Beiden virussen vallen de lever aan en kunnen je erg ziek maken. Erger nog is dat Hepatitis C die niet behandeld is, één van de grootste veroorzakers van leverkanker is. Het bedrieglijke aan Hepatitis B en C is dat het na besmetting tot weken, jaren of zelfs tientallen jaren kan duren voordat de besmette persoon symptomen van de ziekte begint te krijgen. Maar in de tussentijd is het virus zijn verschrikkelijke werk al wel begonnen…

Bescherm jezelf!

De belangrijkste manier waarop je jezelf beschermt tegen bloedgedragen virussen is door altijd veilige, beschermde seks te hebben. Door een condoom te gebruiken bescherm je zowel jezelf als je partner.

Andere manieren om de verspreiding van bloedgedragen virussen tegen te gaan is door bloed dat bestemd is voor bloedtransfusies goed te testen op virussen. Daarnaast is het belangrijk dat injectienaalden altijd goed gesteriliseerd en maar één keer gebruikt worden.

Vaccinatie en behandeling

Op dit moment bestaan er geen vaccinaties tegen HIV of Hepatitis C. Om die reden kan HIV alleen voorkomen worden, onder andere door veilige seks te hebben. Als je besmet bent met HIV, dan kan het niet genezen worden, alleen onder controle gehouden. Er bestaan gelukkig wel medicijnen die HIV onderdrukken en voorkomen dat het zich ontwikkeld tot AIDS. Maar deze medicijnen zijn duur en je zult ze altijd moeten innemen, omdat de ziekte zich anders alsnog verder ontwikkeld.

Er bestaat wel een vaccinatie tegen Hepatitis B. De vaccinatie moet meerdere keren toegediend worden zodat je voor de rest van je leven beschermd bent tegen Hepatitis B. Er bestaat geen vaccinatie waarmee je besmetting met Hepatitis C kunt voorkomen, maar wel een medicijn waarmee Hepatitis C na besmetting kan worden genezen.