Hoe verspreiden virussen zich via voedsel of water?

Manieren van verspreiding

Om in leven en gezond te blijven, hebben we elke dag schoon water en voedsel nodig. Helaas is niet overal ter wereld schoon water en voedsel aanwezig, of kan het goed bewaard worden. In warme gebieden kunnen voedsel en water snel niet goed en veilig meer zijn, waardoor virussen de kans krijgen zich te verspreiden.

In veel gevallen zijn wij zelf de oorzaak van het verspreiden van virusinfecties via voedsel en water. Virussen die via voedsel en water overgedragen worden, bevinden zich in onze ingewanden. Dit betekent dat zij naar buiten komen in onze ontlasting. Als je je handen niet goed wast nadat je naar het toilet bent geweest, riskeer je dat je jezelf infecteert, bijvoorbeeld doordat je met je handen in contact komt met je mond. Maar je kunt het virus ook overbrengen op iemand anders, door iemand bijvoorbeeld een hand te geven. Daarnaast kom je snel met je handen in aanraking met eten, wat door jezelf of anderen wordt opgegeten.

Welke virussen worden verspreid via voedsel en water?

Het norovirus, polio en hepatitis A zijn voorbeelden van virussen die via voedsel en water verspreid worden. Polio is een zeer besmettelijke ziekte. De meeste mensen die ermee besmet raken krijgen gelukkig geen of slechts lichte symptomen, maar toch ervaart 5 tot 10% van de besmette personen heftige symptomen van de ziekte. De ruggengraat en de hersenstam raken ontstoken, waardoor verlamming en hersenbeschadiging veroorzaakt kunnen worden. En in sommige gevallen heeft dit zelfs het overlijden van de patiënt tot gevolg – verschrikkelijk!

Hepatitis A tast de lever aan, maar over het algemeen heeft het minder ernstige gevolgen dan Hepatitis B en C. Hepatitis A veroorzaakt vaak milde koortsachtige symptomen, maar soms krijgen patiënten ook last van geelzucht. Dit heeft tot gevolg dat je huid en het wit in je ogen tijdelijk gelig worden.

Er zijn vele voedsel- en watergedragen virussen en bacteriën, die allemaal gepaard gaan met een combinatie van diarree, overgeven en andere onaangename symptomen.

Bescherm jezelf!

Om besmetting via voedsel of water te voorkomen, is hygiëne essentieel. Was altijd je handen voor en na het bereiden of eten van voedsel, en wanneer je het toilet hebt bezocht.

En als je voedsel bereidt: houdt rauw vlees, eieren, gevogelte en vis apart van andere voedingswaren, zodat er geen kruisbesmetting plaats kan vinden. Vergeet niet om water altijd goed te koken en zorg ervoor dat het eten door en door gaar is – je mag dus geen roze vlees meer zien!

Vaccinatie en behandeling

Er bestaan vaccinaties tegen polio en hepatitis A. Veel kinderen over heel de wereld worden tegen polio ingeënt als ze klein zijn. En als je een vaccinatie tegen hepatitis A krijgt, dan ben je voor ongeveer 20 jaar tegen deze ziekte beschermd.

Voor veel voedsel- en watergedragen virussen zijn er echter (nog) geen vaccinaties. En, zoals bij veel virusinfecties, moet jouw lichaam het virus zelf aanpakken als je besmet bent geraakt. Het belangrijkste advies in deze gevallen is: blijf in bed en drink veel vers, schoon water.