Afgelopen week waren de Viruskenner finaledagen op de basis- en middelbare scholen in Paramaribo, Suriname. In teams hebben ze wekenlang keihard gewerkt aan het project. Wat een inspirerende editie! Check de foto’s en lees de blog van Wilco Zwennis, die vanuit Stichting Technasium en de Technasium Top Award (TTA) meereisde naar Viruskenner Suriname als één van de juryleden:

No2noro: Viruskenner in Suriname

Door Wilco Zwennis, netwerkcoach Stichting Technasium

Kennis als antivirus. Niet alleen in Nederland maar misschien nog wel belangrijker in Indonesië en Suriname. Landen met een tropisch klimaat, andere levensstandaard en hygiëne, landen waar virussen op de loer liggen, infecties veel voorkomen en behandelingen minder beschikbaar zijn. Beschikbaarheid van kennis als preventie kan hier levens redden. Vandaar dat Viruskenner ook in deze landen al een paar jaar actief is. Dit jaar had ik de eer om naar Paramaribo af te reizen om de eindpresentaties van de leerlingen van de A. Hoogendoorn Atheneum, Prinses Amalia basisschool en de Vrije school te bekijken en te beoordelen.

Terwijl 4000 leerlingen in Nederland zich buigen over mogelijke risicovirussen en preventie tegen infectie van deze virussen, gebeurt hetzelfde aan de andere kant van de wereld. Acht weken lang hebben de leerlingen in teams gewerkt aan het Viruskenner-project in opdracht van Prof. Eric van Gorp. Met een echte kick-off, artsen die als coach halverwege zijn langs geweest met tips en adviezen en een eindpresentatie met deskundige jury.

Leerlingen uit groep 6 hadden contact gelegd met plaatselijke artsen als expert en verrasten ons met preventiefilmpjes en gummetjes met vlaggen. De atheneumleerlingen hadden een smartphone-hoesje ontwikkeld dat van kleur verandert na detectie van het norovirus en een app om reizigers te informeren. Daarnaast konden ze erg goed uitleggen hoe de virussen werken en wat de symptomen zijn. Groep 6-leerlingen die feilloos de verschillende ontwikkelingsstadia van het HIV-virus kunnen uitleggen, petje af. Met hun eindproducten en adviezen zouden de leerlingen uit Paramaribo niet misstaan op de einddag van Viruskenner in Nederland.

Daarnaast viel me het enorme enthousiasme en trots op waarmee ze voor de groep stonden. Deelname aan Viruskenner is goed voor de portfolio’s van de leerlingen waarmee ze een grotere kans maken om te kunnen studeren in Nederland. In Nederland vinden we het technasium vanzelfsprekend en rijgen we het ene mooie project na het andere aan elkaar. Een bezoek aan scholen in Paramaribo doet je weer beseffen hoe uniek en goed ons technasiumonderwijs is. En dat we trots mogen zijn op de faciliteiten die we op de scholen hebben.

Ondanks de jetlag heeft dit bezoek me weer veel energie gegeven om een mooie einddag van de Technasium Top Award in Nederland te organiseren. Met als tip voor de deelnemende teams om op 5 juni met net zoveel trots en enthousiasme je advies te presenteren als de leerlingen in Paramaribo. Want besef dat het heel bijzonder is om in de finale te mogen staan van een mooi project als Viruskenner.