Vierhonderd leerlingen aanwezig bij masterclass over infectieziekten

 

Vierhonderd technasiumleerlingen en vijftig begeleiders uit heel Nederland verzamelden zich dinsdag 6 februari in het Erasmus MC in Rotterdam. Hier vond een masterclass over infectieziekten plaats, die werd georganiseerd door Prof. Dr. Eric van Gorp, opdrachtgever van de Technasium Top Award 2018.

De komende weken verdiepen leerlingen van 64 technasia zich, in het kader van Viruskenner | Technasium Top Award 2018, in de wondere wereld van de virussen. Zij gaan onderzoek doen naar virusuitbraken, de risico’s hiervan en stellen uiteindelijk een preventieadvies op om een wereldwijde uitbraak zoveel mogelijk te voorkomen. Speciaal voor leerlingen die geïnteresseerd zijn in infectieziekten of een medische studie, organiseerde de opdrachtgever een masterclass.

Tijdens een simultaan programma in twee zalen vertelden Eric van Gorp en verschillende jonge arts-onderzoekers uit zijn team over hun vakgebied. Zo kwam onder meer aan bod hoe het is om als arts te werken en hoe je een diagnose stelt bij een patiënt. Ingewikkelde termen als ‘anamnese’, ‘differentiaal diagnose’ en ‘transmissieroute’ werden uitgelegd. Ook werd ingegaan op het werken als arts-onderzoeker: promoveren. Wat houdt dat precies in? En hoe ga je te werk?

Natuurlijk was er ook genoeg ruimte om vragen te stellen. Zo was een leerling benieuwd of het een fabeltje is dat het drinken van cola helpt tegen een infectie. Dat blijkt gedeeltelijk zo te zijn. Omdat er veel suiker en zout in cola zit, helpt het wel om eerder beter te worden, maar het helpt niet tegen de infectie zelf.

Het meest interessante onderdeel van de masterclass was misschien wel de patiëntendemonstratie. Terwijl de leerlingen muisstil waren, vertelden twee patiënten over hun leven met HIV. Hoe kwamen ze erachter dat ze HIV hadden? Wat voor gevolgen heeft dit op hun huidige leven? Hoe kun je HIV krijgen? Hoe reageren mensen als ze horen dat je HIV hebt?

Met nieuwe kennis en inspiratie verlieten de leerlingen en docenten de zalen, op weg naar alle windstreken van Nederland.

 

Food for thought!

 

Fotocredits: Erwin van Dijk Fotografie