Het is nu precies een week na de twee finale dagen van Viruskenner 2014 en voor mij persoonlijk het ideale moment om terug te kijken op de jongste editie van het project. Met een vers kopje espresso zit ik op mijn dakterras dat uitkijkt over Amsterdam-West. Ik probeer, door half op de tafel te klimmen waarbij ik de aandacht begin te trekken van de achterburen, te kijken of ik het mooie gebouw van Nemo kan zien. Helaas blijft het halve schip, dat zo het Amsterdamse IJ op lijkt te varen, nog net buiten zicht al kan ik wel een heel stuk de juiste richting op kijken. Misschien als ik op mijn tenen ga staan zie ik precies de punt van het groen grijze gevaarte. Maar omdat de achter buurvrouw nu wel heel opzichtig begint te kijken en een zorgelijke blik in haar ogen heeft die doet vermoeden dat ze het idee heeft dat ik ga springen, besluit ik vriendelijk te zwaaien en maar weer te gaan zitten. Vorige week om deze tijd waren er bijna 100 kinderen van basisschool de Triangel in Nemo om aan elkaar, hun ouders, leraren en de deskundige jury de viruskenner projecten te presenteren. De 6 finalisten hebben mij werkelijk waar stuk voor stuk verrast. Zowel de inhoud als de manier waarop zij hun nieuwe preventie campagne wilde verspreiden waren van een verschrikkelijk hoog niveau. Het zelfde geldt eigenlijk voor het percentage juiste antwoorden bij de kennis quiz en het gigantische enthousiasme waarmee de middag werd beleefd. Een van de winnende projecten dit jaar was een prachtige website over het HIV virus waarbij de scholieren ook nog enkele experts, op begrijpelijke wijze, hadden laten uitleggen hoe het nou precies zit met HIV en hoe overdracht van een besmette moeder aan het kind kan worden voorkomen. De volgende dag, vorige week vrijdag om precies te zijn, stond de finale van de middelbare scholieren op de stoep. In de Rotterdamse Arminius kerk kwamen een paar honderd leerlingen bij elkaar en ook hier was het niveau verschrikkelijk hoog. Ik heb echt genoten van geniale animaties, draw-my-life filmpjes, onderwijspakketten en als klap op de vuurpijl nog een life gezongen lied over het Mers Cornonavirus. Het Libanon college uit Rotterdam en het Christelijk Lyceum Delft leverden de winnende groepjes af en zijn dus een jaar lang de viruskenner scholen van Nederland. Veel van het materiaal van de finale dag is terug te vinden op de website (zie hieronder!) en kijk ook zeker even door alle foto’s van deze twee heerlijke finale dagen. Even een paar maanden bijkomen en dan op naar viruskenner 2015!

Groet,

Marco

 

Maris College Belgisch Park

 

Libanon Lyceum

 

Kaj Munk College

 

Keizer Karel College

 

Goois Lyceum

 

Draw my life

 

Caland Lyceum