Yuri van der Does

Mijn naam is Yuri van der Does en ik werk als spoedeisende hulp-arts in het Erasmus MC in Rotterdam. Op de spoedeisende hulp, of kortweg SEH, weet je nooit wat er die dag gaat gebeuren. Er komen mensen met zeer uiteenlopende klachten, van een pijnlijke teen tot een hartaanval, en alles daartussenin. Ik werk nauw samen met verpleegkundigen en andere artsen. Het werk is zeer afwisselend, en je moet direct kunnen handelen. Zo zit je bijvoorbeeld rustig te praten met je collega’s, en ben je van het ene op het andere moment bezig om het leven van een ernstig zieke of zwaargewonde patiënt te redden. Natuurlijk is dit vaak spannend en helaas loopt het niet altijd goed af. Maar omdat je samen met je SEH team al het mogelijke doet voor je patiënt, geeft het werk veel voldoening. Ik heb het idee dat wij op de SEH een verschil kunnen maken.

Na de middelbare school ben ik geneeskunde gaan studeren, in Utrecht. Al tijdens mijn coschappen merkte ik dat ik de diensten op de SEH het leukst vond. Echter, toen ik begon met studeren was er nog geen vervolgopleiding voor SEH-arts. Gelukkig was deze opleiding net gestart toen ik klaar was met mijn studie. Nadat ik enkele jaren als dokter had gewerkt op onder andere de intensive care, ben ik gestart met mijn specialisatie tot SEH-arts in het Erasmus MC. Na mijn opleiding kon ik in het Erasmus MC blijven en sinds 2015 ben ik hier werkzaam als klare SEH-arts.

Al tijdens mijn geneeskunde opleiding had ik speciale interesse voor infectieziekten. Nu kun je als SEH-arts niet verder specialiseren richting infectiologie, zoals bijvoorbeeld een internist wel kan. Maar hier liet ik mij niet door tegen houden. Bij de afdeling virologie ben ik gestart met promotieonderzoek, om mij verder te verdiepen in infectieziekten. Als SEH-arts zie ik regelmatig mensen met koorts op de SEH. Vaak is het niet meteen duidelijk wat de oorzaak van de koorts is. Zowel bacteriën als virussen kunnen koorts veroorzaken, en daarnaast zijn er ook veel niet-infectieuze oorzaken. Deze oorzaken hebben allemaal verschillende behandelingen nodig. Daarom onderzoek ik hoe wij beter onderscheid kunnen maken in de oorzaak van de koorts op de SEH, en hoe we mensen met koorts het beste kunnen behandelen.

Spoedeisende geneeskunde is een jong specialisme. Hierdoor is het mogelijk om je eigen weg uit te stippelen, omdat er nog geen gebaande paden zijn. Waar ik uiteindelijk uitkom, weet ik niet. Maar de komende jaren zal ik mij, naast de zorg voor acute zieke mensen, bezig blijven houden met onderzoek naar infectieziekten, met een focus op de acute toepassing van de diagnostiek en behandeling.

Als je vragen hebt over wat je hierboven hebt gelezen, of als je een andere vraag hebt, stuur mij een e-mail.