Stefanie van Opstal

Mijn naam is Stefanie van Opstal en ik ben bezig met een promotieonderzoek naar HIV en participatie bij het Erasmus MC. Ik heb Ergotherapie gestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam en daarna Medische Antropologie en Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Tijdens mijn master in de Medische Antropologie en Sociologie ben ik geïnteresseerd geraakt in onderzoek naar de wereldwijde HIV/AIDS-epidemie. Het intrigeert me dat dit virus niet alleen een uitdaging is op medisch gebied, maar daarnaast op het sociale vlak tot grote problemen kan leiden. Het taboe kan zo groot zijn dat mensen niet getest willen worden of zelfs geen medicatie durven te slikken, uit angst dat hun omgeving erachter komt dat ze HIV positief zijn.

Sinds ongeveer 20 jaar is er geschikte medicatie beschikbaar voor mensen met HIV, waardoor het virus goed onder controle te houden is. Mensen met HIV kunnen hierdoor langer in leven blijven zonder ernstig ziek te worden. Het wordt daarom steeds belangrijker om te kijken naar de effecten van HIV op het dagelijks functioneren, met als doel dat deze mensen een zo normaal en prettig mogelijk leven kunnen leiden. Met mijn onderzoek kijk ik naar hoe volwassenen met HIV functioneren op de arbeidsmarkt en hoe kinderen met HIV functioneren op school. Zo onderzoek ik bij kinderen bijvoorbeeld hoe goed zij zich kunnen concentreren in de klas en welke problemen zij ervaren door wel of juist niet over hun ziekte te praten op school.

Op dit moment werk ik als docent op de opleiding Ergotherapie en daarnaast ben ik nu twee jaar bezig met mijn promotieonderzoek. Het is ontzettend interessant om een bijdrage te kunnen leveren aan onderzoek naar de gevolgen van HIV. Juist omdat er nog veel onduidelijkheden zijn over voornamelijk de lange termijn effecten van deze ziekte en omdat het probleem van wereldwijd belang is. Ik hoop met mijn onderzoek inzicht te krijgen in de problemen die mensen met HIV ervaren in hun dagelijks functioneren en daarmee hun begeleiding zo optimaal mogelijk te maken.