Marlies Wagener

Mijn naam is Marlies Wagener en ik ben bezig met promotieonderzoek naar HIV en Arbeid bij het ErasmusMC. Ook werk ik als docent bij de opleiding Fysiotherapie van Hogeschool Rotterdam. Nadat ik de opleiding fysiotherapie had afgerond wilde ik graag verder studeren en ben ik Gezondheidswetenschappen in Maastricht gaan doen. De richting die ik daar heb gekozen is Arbeid en Gezondheid. Werk is erg belangrijk in het dagelijks leven van mensen. Ik vind het heel erg interessant om te weten welke factoren van invloed zijn op gezond en veilig werken. En natuurlijk hoe mensen het beste begeleid kunnen worden zodat ze gezond kunnen werken.

Na mijn afstuderen heb ik gewerkt bij verschillende bedrijven die zich bezig houden met Arbeid en Gezondheid, zoals een Arbodienst en een Arbeidspolikliniek. Hier kwamen bijvoorbeeld mensen die langdurig ziek waren van hun werk doordat ze lichamelijke klachten hadden of stress hadden. Samen bekeken we wat er nodig was om weer gezond aan het werk te kunnen. Omdat ik onderwijs altijd al heel erg leuk vond, ben ik gaan kijken of ik niet les kon gaan geven, onder andere over Arbeid en Gezondheid. Zo kwam ik bij Hogeschool Rotterdam terecht. Ik geef nu bijvoorbeeld les aan eerstejaars studenten van allerlei opleidingen (bv. fysiotherapie, verpleegkunde, maatschappelijk werk) over het belang van je gezondheid als je gaat werken. Als fysiotherapeut is het bijvoorbeeld belangrijk om ook op je eigen houding te letten tijdens je werk. Ook begeleid ik groepjes studenten die zelf onderzoek doen.

Naast mijn werk als docent doe ik promotieonderzoek naar mensen met HIV en hoe het met hen gaat met werken. Het blijkt namelijk dat mensen met HIV allerlei problemen tegenkomen tijdens het uitvoeren van hun werk, maar ook tijdens het zoeken van een nieuwe baan. Een voorbeeld van een probleem dat mensen met HIV tegenkomen is bijvoorbeeld dat ze heel erg moe zijn en daardoor minder uren kunnen werken. Ook hebben mensen met HIV te maken met allerlei vooroordelen van andere mensen, ook op het werk. Ze worden soms buitengesloten of zelfs ontslagen omdat ze HIV hebben. In mijn onderzoek probeer ik inzicht te krijgen in de problemen die mensen met HIV op hun werk tegenkomen zodat we ze daarbij beter kunnen begeleiden. Ook is het belangrijk dat bijvoorbeeld artsen en werkgevers er meer van af weten.