Marjolein Poen

Mijn naam is Marjolein Poen en ik werk als onderzoeker in opleiding (OIO) aan de afdeling Viroscience van het Erasmus MC.

Toen ik jong was wist ik eigenlijk nooit zo goed wat ik wilde worden. Pas toen de middelbare school begon, begon ik geïnteresseerd te raken in hoe ziekten van dieren naar mensen konden overgaan en andersom. Ik heb daarom de richting natuur & gezondheid gekozen. Na de middelbare school heb ik biomedische wetenschappen en algemene economie gestudeerd in Amsterdam. Omdat ik nog steeds wilde weten hoe ziekten van dier naar mens en andersom konden gaan, ben ik na mijn studie in Amsterdam diergeneeskunde gaan studeren in Utrecht. Tijdens een van mijn stages had ik de kans om in het Erasmus MC op de afdeling Viroscience onderzoek te doen naar griepvirussen in zeehonden. Na deze stage wist ik dat dit was wat ik wilde gaan doen.

Bijna een jaar geleden ben ik afgestudeerd als dierenarts (hoofdrichting veearts) en begonnen met een promotieonderzoek naar griepvirussen in wilde vogels. Wilde vogels kunnen griepvirussen snel verspreiden omdat ze er zelf vaak geen last van hebben maar wel het virus op bijvoorbeeld kippen of kalkoenen kunnen overbrengen. Dat geeft heel veel schade omdat bedrijven dan geruimd moeten worden. Gelukkig geven deze virussen meestal geen grote problemen voor mensen.