Misschien heb je het al in het nieuws gezien of misschien ook niet. Er is kort geleden een presentatie geweest op een belangrijk congres in Atlanta (VS). Hier zei een arts dat ze een kind genezen hebben van HIV.

Misschien ken je HIV van t.v. of heb je er op school over gehoord. Het filmpje dat bij dit artikel staat geeft een fantastische uitleg over het HIV virus. Het is gemaakt door een groepje fanatieke viruskenners van het Keizer Karel College in Amstelveen. Het is een virus dat zich nestelt in de witte bloedcellen. Deze gaan dood en op den duur verlies je alle witte bloedcellen. Het gevolg is dat je lichaam zich niet meer kan verdedigen tegen ziektes. Dit stadium van HIV wordt ook wel AIDS genoemd. Uiteindelijk overlijdt iemand met AIDS aan zeldzame vormen van kanker, schimmelinfecties, hersenvliesontsteking of andere rare aandoeningen.

De behandeling van HIV is eigenlijk simpel: je slikt elke dag een combinatie van tabletten (ook wel anti-retrovirale therapie genoemd). Deze tabletten houden het aantal virusdeeltjes laag waardoor je witte bloedcellen weer in aantal toenemen. Helaas is dit geen genezing. De patiënt zal dus de medicijnen levenslang moeten slikken.

In het geval van het kind dat genezen is van HIV (zie boven), ligt het net wat anders. Het kind heeft HIV van zijn moeder gekregen (zogenaamde verticale transmissie). Het kind is binnen 2 dagen na de geboorte behandeld met hoge dosis medicijnen tot een leeftijd van anderhalf jaar. Daarna is de moeder met het kind vertrokken om pas na 5 maanden terug te komen. Toen de artsen het kind weer onderzochten konden ze geen sporen meer van HIV vinden!

De wereld is ondersteboven van deze ontdekking, maar er zijn nog te veel vragen onbeantwoord. Is dit kind echt genezen? Of speelt er nog iets anders mee…. Wie zal het zeggen!?

 

Lennert van den Dries

Arts onderzoeker HIV