Zika is een virus dat via muggen wordt overgedragen. Momenteel is er een epidemie gaande in Zuid-Amerika.
Rabies is een virus dat hondsdolheid veroorzaakt.
Chikungunya is een virus dat wordt overgebracht door de tijgermug.
SOA staat voor seksueel overdraagbare aandoeningen. Dit is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan chlamydia, gonorroe, maar ook HIV en Hepatitis C vallen hier onder. Niet alle SOA worden door virussen veroorzaakt, andere micro-organismen kunnen ook voor een seksueel overdraagbare aandoening zorgen.
Mazelen is een virusinfectie die wereldwijd veel voorkomt. Ook in Nederland zijn in bepaalde streken ook nog aardig wat mensen die niet gevaccineerd zijn.
Sinds enkele jaren kunnen meisjes gevaccineerd worden voor dit virus. De infectie is seksueel overdraagbaar en kan op lange termijn baarmoederhalskanker veroorzaken.
MERS staat voor Middle East Respiratory Syndrome. Dit virus is een coronavirus dat ademhalingsproblemen veroorzaakt.
Ebola is een virusinfectie die recent veel mensen heeft besmet in West-Afrika.
HIV staat voor Humaan immunodeficiëntievirus, wereldwijd een van de belangrijkste infectieziekten. Ook in Nederland worden nu nog jaarlijks ongeveer 1000 mensen geïnfecteerd.
Elke winter trekt het influenzavirus door het land. Het verspreidt zich razendsnel. Als je besmet bent, voel je je niet onmiddellijk ziek. Pas enkele dagen na het contact voel je de eerste symptomen. Tijdens deze incubatietijd kan je dus andere personen besmetten.
Hepatitis is een andere veel voorkomende virale infectie. Het gaat om een ontsteking van de lever door een van vier mogelijke hepatitisvirussen: hepatitis A, B, C en E. De lever is een erg belangrijk orgaan omdat het het lichaam ontgift en op die manier beschermt.
Knokkelkoorts is een voorbeeld van een arbovirose, een virale infectieziekte die overgebracht wordt door insecten, in dit geval door een mug. Elk jaar raken 50 miljoen mensen besmet met het knokkelkoortsvirus. Een klein deel van hen wordt heel ernstig ziek. Waarom sommige mensen nauwelijks ziek worden en andere net heel erg, is niet helemaal duidelijk.
Hantavirussen komen over de hele wereld voor bij wilde knaagdieren. De knaagdieren zelf worden er niet ziek van. Maar van de meer dan 50 verschillende virussen kan minstens 30% wel mensen ziek maken. En het gekke is: de symptomen verschillen naargelang de ziekte voorkomt in de Oude Wereld (Europa en Azië) en de Nieuwe Wereld (Amerika).
Het norovirus is een voorbeeld van een virus dat een voedselinfectie kan veroorzaken