Viruskenner is een wedstrijd voor basisscholen en middelbare scholen om meer te weten te komen over (exotische) virussen. Hoe verspreiden deze virussen zich, wat doen ze in de mens of in een dier, hoe maken ze mensen ziek en vooral: hoe worden die mensen weer beter worden of kunnen we voorkomen dat ze ziek worden?

Viruskenner is actief in Nederland, Suriname, Indonesië, Senegal en vanaf editie 2019 ook in Italië. In 2018 namen 5000 leerlingen deel aan het project.

Net als virussen zijn kennis, bewustzijn en gedrag niet gebonden aan grenzen. Leerlingen gaan in teams aan de slag met de kennis die ze opdoen tijdens het project. De vraag is ‘Hoe wil ik deze kennis overbrengen’. Inhoud, creativiteit en/of innovatie en de sociale impact zijn de peilers. Op de nationale finaledagen pitchen de teams van alle scholen met de beste ideeën tegen elkaar voor een professionele jury. Het project wordt afgesloten met de Viruskenner quiz: wie is de Viruskenner van het jaar?

Virussen komen wereldwijd voor. Het Viruskenner-team is ook wereldwijd actief. Onze reporter Valéry is bezig geweest om belangrijke vragen over virussen te beantwoorden met behulp van onderzoekers en dokters van over de hele wereld. Bekijk deze video en klik op Leermaterialen om meer te weten te komen over virussen en transmissieroutes. Help jij ons met het bestrijden van infectieziekten?

Leermaterialen

Virussen komen wereldwijd voor. Het Viruskenner-team is ook wereldwijd actief. Onze reporter Valéry is bezig geweest om belangrijke vragen over virussen te beantwoorden met behulp van onderzoekers en dokters van over de hele wereld. Help jij ons met het bestrijden van infectieziekten? Bekijk dan eerst het leermateriaal!

Blog coach Laura!

Ook al zijn ze niet altijd in het (Nederlandse) nieuws, infectieziekten hebben bijna altijd wel ergens op de wereld grote impact. Wisten jullie dat er een lassakoorts uitbraak in is Nigeria, een MERS-coronavirus (Middle-East Respiratory Syndrome) uitbraak in Saudi-Arabië en de ebola uitbraak in DR Congo nog gaande is?

Teams aan de slag op basisschool De Triangel

Afgelopen week waren Viruskenner-coaches op bezoek op basisschool De Triangel in Amstelveen. De klassen zijn al goed op weg. Ze lieten zien hoe ver ze nu zijn met hun ideeën voor preventiemateriaal, dat belooft wat! Te gek om alle goede vragen te mogen beantwoorden en de eerste ideeën te zien en te horen.

New blog coach Carolien!

Viruses dominate the WHO top 10 global health threats for 2019   A new year and a new group of virus-fighters to come up with innovative ideas to prevent protect us from severe virus infections. The World Health Organization (WHO) as recently presented a list of what they consider the top 10 major health threats for 2019.
Meer nieuws